in , ,

Εξαντλούνται τα όρια αντοχής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ- Συμβολική κατάληψη της ΕΜΣ

Εξαντλούνται τα όρια αντοχής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ- Συμβολική κατάληψη της ΕΜΣ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν την επιβίωση του οργανισμού.  Μετά τις συνεχιζόμενες στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι ηθοποιοί σε μία συμβολική κίνηση προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης σε κατάληψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ενώ την Πέμπτη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται πως οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ βρίσκονται σε συνεχόμενες στάσεις εργασίας από τις 27 Μαρτίου με αιτήματα αφενός την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των εξαιρέσιμων που τους οφείλονται και αφετέρου την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη, προκειμένου να λάβουν σαφείς δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στην οριστική λύση των χρόνιων προβλημάτων του ΚΘΒΕ. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει πληρωμή των εργαζομένων, οι οποίοι συμπληρώνουν 3 μήνες απλήρωτοι και τους οφείλονται εξαιρέσιμα 16 μηνών. Επίσης, αν και υπήρξε πρόσφατα συνάντηση αντιπροσωπείας των ηθοποιών με τον υπουργό, αυτή δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.  Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως αν και υπήρξε δέσμευση για έκτακτη ενίσχυση προς το ΚΘΒΕ ύψους 400.000 ευρώ, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί προς το παρόν.

Αν και εκπρόσωποι της νέας ηγεσίας του υπουργείου πολιτισμού μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους είχαν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού, παρόλα αυτά όπως σημειώνουν οι ηθοποιοί, δεν έχουν μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι και γι’ αυτό εκφράζουν την έντονη θλίψη τους. Άλλωστε οι ίδιοι είχαν δείξει έμπρακτα την ανοχή τους στη νέα ηγεσία του υπουργείου, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση που παρέλαβε στο ΚΘΒΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν δύσκολη.

Όπως σημειώνουν οι ηθοποιοί, το ΚΘΒΕ βρίσκεται εδώ και καιρό στον αέρα και απειλείται η ίδια η επιβίωσή του. «Η σημαντική ιστορία και η καθοριστική συνεισφορά του ΚΘΒΕ στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία ολόκληρης της Β. Ελλάδας, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Υπό αμφισβήτηση, τίθεται καθημερινά η επιβίωσή του», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας πως  εάν δεν επιλυθούν άμεσα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμού, θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έχουν αφήσει σαφείς αιχμές στις προηγούμενες κυβερνήσεις κατηγορώντας τες για «συνεχόμενη απαξίωση» του ιστορικού αυτού θεάτρου και για «μεθοδευμένη συρρίκνωση» του θεσμού. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός πως επιβαρύνεται με χρέη που δεν του αναλογούν, με επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται και με την κρατική επιχορήγηση να έχει περικοπεί κατά 40%. Η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνουν οι ηθοποιοί, διαμορφώνει μια πραγματικότητα «απαξίωσης και ανασφάλειας» για το αύριο του Οργανισμού. «Οι διαβεβαιώσεις της πολιτείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, για άλλη μια φορά, έμειναν στα λόγια», σχολιάζουν επίσης. Όπως προσθέτουν, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν δοκιμάσει επανειλημμένα τα όρια της αντοχής τους μένοντας απλήρωτοι ενώ κάνουν λόγο για ταπεινωτικές συνθήκες.

Ως εκ τούτου, σε συνέχεια των στάσεων εργασίας τους, οι ηθοποιοί κλιμακώνουν τον αγώνα τους.  «Διεκδικούμε τα αυτονόητα», σημειώνουν οι ηθοποιοί. Όπως προσθέτουν «Ο πολιτισμός ανήκει σε όλους», καλώντας την κοινωνία να σταθεί συνοδοιπόρος στον αγώνα τους.

Τέλος, σημειώνεται πως στο πλαίσιο των δράσεών τους οι ηθοποιοί διαμαρτυρήθηκαν με λευκές θεατρικές μάσκες και κρατώντας πλακάτ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 20/4, ενώ την Τρίτη 21/4 πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στην πόλη. Επίσης, την Τετάρτη το βράδυ, διοργανώνεται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών συναυλία συμπαράστασης στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ με τη συμμετοχή σχημάτων της πόλης.

Ευγενία Χατζηγεωργίου

Διαβάστε επίσης:

Σε κινητοποιήσεις οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ- Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του Οργανισμού

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

21 Απριλίου 1967: Το πραξικόπημα

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, Πέμπτη