Έργα ψυχής μέσα από τις φυλακές

Ο 40χρονος Αρτούρ, μετανάστης από την Αλβανία και κρατούμενος σήμερα στις φυλακές των Διαβατών φτιάχνει γλυπτά από μικρά αντικείμενα της πραγματικότητας: κουτάκια καφέ, σουβλάκια, σκουπίδια. Ο Νικ, τρόφιμος και αυτός της ίδιας φυλακής, ζωγραφίζει. Και οι δύο θα εκθέσουν τα έργα τους στην έκθεση που οργανώνουν οι μαθητές του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, των φυλακών Διαβατών.
«Η χαρακτική με βοηθάει να ξεφεύγω από το περιβάλλον της φυλακής, με στηρίζει εδώ μέσα και μου φτιάχνει την ψυχολογία μου. Για το κάθε έργο διαθέτω από 1-3 ημέρες αλλά δουλεύω ήρεμα, με το χρόνο και το μεράκι μου. Εξάλλου εδώ που βρίσκομαι ο χρόνος είναι άπλετος», εξηγεί ο Αρτούρ.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί για τα έργα του είναι ευτελή, καθημερινά αντικείμενα λίγο πριν καταλήξουν στα απορρίμματα: το αλουμινένιο φύλλο στη συσκευασία του καφέ, η χρυσή λωρίδα που τυλίγει το πακέτο των τσιγάρων, τα ξυλάκια από τα σουβλάκια.
«Κανονικά η χαρακτική γίνεται με επαγγελματικά εργαλεία. Εδώ χρησιμοποιώ ό,τι υλικό βρίσκω αλλά δε με πειράζει. Σημασία έχει να φτιάχνω τα έργα που αγαπώ. Παλιά ήμουν κηπουρός και γι’ αυτό ένα από τα πρώτα μου έργα ήταν τριαντάφυλλα», μας λέει.
Οι εικόνες της φυλακής, οι δυσκολίες του εγκλεισμού, οι ιστορίες των τροφίμων, αλλά και ο έρωτας και η οικογένεια αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Νικ, έναν άλλο τρόφιμο των φυλακών. Στα 18 έργα του με τίτλο «Διάλεξε δρόμο», ο Νικ αποτύπωσε τα δύο μονοπάτια που ανοίγονται στη ζωή κάθε ανθρώπου, το καλό και το κακό, στέλνοντας μέσα από τη φυλακή το μήνυμα της ελπίδας για την αλλαγή.
Εκθεση
Τα χαρακτικά του Αρτούρ και οι ζωγραφιές του Νικ θα βγουν από τον κλειστό χώρο των φυλακών και από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου θα παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πηγή Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Εφημερίδες!!!!