Επίθεση της ΔΗΜΑΡ στον Κ.Τζαβάρα για το λουκέτο στο ΕΚΕΒΙ

Να πάρει πίσω την «αιφνιδιαστική, αδιαφανή και αναιτιολόγητη» απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως το θέμα του ΕΚΕΒΙ είναι θέμα «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», και γ’ αυτό «κάθε απόφαση για το μέλλον του πρέπει να συνδιαμορφωθεί και από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης», και ζητά να ανασταλεί άμεσα η απόφαση κατ’αργησης του ΕΚΕΒΙ.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου:

“Η αιφνιδιαστική, αδιαφανής και αναιτιολόγητη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποτελεί σαφή ένδειξη για την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού στο χώρο της ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής, και ειδικότερα στο χώρο του βιβλίου. Το ΕΚΕΒΙ, ένας θεσμός με διάρκεια και ιστορία δύο δεκαετιών, έχει κατορθώσει να γίνει σταθερό κέντρο αναφοράς για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ερευνητές, μεταφραστές και επιμελητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα βάσεις δεδομένων και επιχειρησιακά εργαλεία για την προώθηση και την ανάπτυξη του βιβλίου και της ανάγνωσης. Η συμμετοχή της χώρας σε προγραμματισμένες διεθνείς διοργανώσεις μέσω του ΕΚΕΒΙ καθώς και η απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ που ήδη υλοποιούνται αποτελούν σημαντική πολιτιστική και οικονομική δράση που δεν μπορεί να σαρωθεί με μια «επιχείρηση-σκούπα» και με την αντικατάσταση της λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ από άλλα, ανύπαρκτα γραφειοκρατικά όργανα.

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού, της αξιολόγησης του έργου και των επιμέρους δράσεών του και της ένταξής του σε έναν νέο προσανατολισμό, με πιθανές συγχωνεύσεις και συνέργιες μεταξύ όμορων οργανισμών σχετικών με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της νεοελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα νέο οργανωτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πνευματικών φορέων και των ζωντανών πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου. Επειδή μάλιστα πρόκειται για θέμα «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», κάθε απόφαση για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ πρέπει να συνδιαμορφωθεί και από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να δείξουν την ευαισθησία που χρειάζεται για να γίνει το ΕΚΕΒΙ θεσμός δημόσιου συμφέροντος με υψηλή παραγωγή πολιτισμικών αγαθών και ισχυρή παρουσία στη διεθνοποίηση του ελληνικού πολιτισμού. Με την ανακοίνωσή μας ζητάμε άμεσα την αναστολή της απόφασης της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με κριτήρια αξιολόγησης για την άμεση και αποτελεσματική αναβάθμιση ενός φορέα, που μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην εποχή της κρίσης”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βίντεο από την πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις στην Αθήνα

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις