Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ προς Στουρνάρα για μισθούς και συντάξεις

Επιστολή- υπόμνημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) με επίκεντρο τα Συνταξιοδοτικά και Μισθολογικά θέματα των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου διαμαρτύρονται για επιπλέον σοβαρή μείωση των συντάξεών τους, πέραν της απευθείας περικοπής, ενώ μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως με τα νέα ειδικά μισθολόγια οι καθηγητές έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που το μισθολόγιό τους ήταν χαμηλό, αφού δεν είχαν λάβει αυξήσεις των ειδικών μισθολογίων προηγούμενων ετών.
 

Αναλυτικά όσα αναφέρουν στην επιστολή τους:

“Ο υπολογισμός της σύνταξης των Δημοσίων Υπαλλήλων, μετά το Ν. 4024/2011 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται με βάση τις προ της ψήφισής του συντάξιμες αποδοχές τους για όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι την 31/12/2015 (Ν. 4024/2012, άρθρο 1, παράγραφος 2).

Όμως, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη για τα νέα ειδικά μισθολόγια, όπως ορίστηκαν με το Ν. 4093/2012.

Επομένως, χωρίς την ανωτέρω πρόβλεψη, οι συντάξεις των μελών μας υφίστανται μία επιπλέον σοβαρή μείωση, λόγω των μειώσεων στο ειδικό μισθολόγιο Καθηγητών και Ερευνητών, πέραν της απευθείας περικοπής των συντάξεων από 1/1/2013. Μετά τις δύο περικοπές, η τελική σύνταξη (κύρια και επικουρικές) θα είναι αθροιστικά αρκετά χαμηλότερη από αυτή πολλών συνταξιούχων του Δημοσίου.

Όπως γνωρίζετε, με τα νέα ειδικά μισθολόγια οι Καθηγητές ΑΕΙ και οι Ερευνητές, έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις, ανάλογες μεν των άλλων μισθολογίων, αλλά σε αποδοχές που συγκριτικά ήταν ήδη απαράδεκτα χαμηλές, καθηλωμένες στο μισθολόγιο του 2004, καθώς δεν είχαν λάβει τις αυξήσεις 25-100% των ειδικών μισθολογίων της περιόδου 2008-9.

Κατά συνέπεια, και με το από 1/8/2012 νέο ειδικό μισθολόγιο, οι Καθηγητές ΑΕΙ και οι Ερευνητές, και ιδίως οι χαμηλότερες βαθμίδες, στις οποίες ανήκει μεγάλο μέρος του προσωπικού, εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα από το προσωπικό του Δημόσιου Τομέα, του οποίου τα προσόντα απέχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων σημαντικά από αυτά των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Με βάση τα ανωτέρω, για λόγους ισονομίας και ουσιαστικής αναγνώρισης της μακρόχρονης προσφοράς των ενεργών και συνταξιούχων συναδέλφων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στην κοινωνία και τη χώρα, ζητάμε:
α) την επείγουσα νομοθετική ρύθμιση του υπολογισμού των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια με βάση τις προ της 1/8/2012 αποδοχές, δηλαδή με διάταξη ανάλογη της παραγράφου 2α & 2στ του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει,
β) την αναδρομική καταβολή από το 2009 μέχρι 30/7/2012 αυξήσεων αντίστοιχων με αυτές που δόθηκαν στα άλλα ειδικά μισθολόγια την περίοδο 2008-9,
γ) την άμεση έναρξη διαλόγου για ένα νέο ειδικό μισθολόγιο λειτουργών του δημοσίου, με κριτήρια αξιολογικά, ανάλογα των ειδικών προσόντων και καθηκόντων τους, όπως αυτό έχει εκφραστεί από σειρά παλαιοτέρων αποφάσεων των θεσμικών μας οργάνων”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: Καλέσματα για τις απεργιακές συγκεντρώσεις

Άλλη μία παραίτηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες