Επισκόπηση γερμανικού Τύπου: «Στενεύουν τα περιθώρια… »

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου κυριαρχεί ως θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αναλογίες μεταξύ Ελλάδας και Βαϊμάρης σκιαγραφεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η είδηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου σχετικά με τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» αναπαράγεται στα γερμανόφωνα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η Die Welt του Βερολίνου διερωτάται: «Έσβησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συγγενείς του από μία λίστα φορολογικών παραβατών; Το ελληνικό κοινοβούλιο το θεωρεί πιθανό και συστήνει προανακριτική επιτροπή». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής προχωρά σε δεύτερο γύρο και τα περιθώρια γίνονται ολοένα στενότερα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της έκδοση υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είχε παραλάβει ήδη πριν από δύο χρόνια την επονομαζόμενη ‘λίστα Λαγκάρντ’ από τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες τέτοιου είδους στοιχεία προκάλεσαν την επέμβαση των αρμόδιων αρχών, στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες».

Αναφορά στις εξελίξεις της υπόθεσης κάνει και η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επισημαίνοντας: «Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του Παπακωνσταντίνου, ένα ειδικό δικαστήριο θα έκρινε στη συνέχεια αν είναι ένοχος. Σε περίπτωση καταδίκης ο Παπακωνσταντίνου απειλείται με έως και 20 χρόνια κάθειρξης, λένε νομικοί επιστήμονες στην Αθήνα».

«Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τη Βαϊμάρη»

Κάτω από τον παραπάνω τίτλο επιχειρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να παραλληλίσει τη σημερινή κατάσταση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η εφημερίδα εκτιμά στον υπότιτλό της: «Όταν τα κράτη χάνουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την Ελλάδα υπάρχουν πολλές αναλογίες».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «πριν από τις δύο κρίσεις (σ.σ. στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στη Γερμανία του ’30) υπήρξε μία φάση μείωσης του πληθωρισμού και οικονομικής σταθεροποίησης. Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική εισροή εξωτερικού ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο μόνο εν μέρει αξιοποιήθηκε για παραγωγικές επενδύσεις. Μία οικονομική κρίση με προέλευση από τις ΗΠΑ τελείωσε ‘το παιχνίδι’ και στις δύο περιπτώσεις, προκαλώντας οικονομική ύφεση. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο ένα γιγάντιο βουνό εξωτερικού χρέους. Το 1932, η ανεργία στη Γερμανία ήταν εξίσου υψηλή, όσο είναι σήμερα στην Ισπανία και την Ελλάδα». Το δημοσίευμα παραθέτει άποψη του Άμπρεχτ Ριτσλ, γερμανού καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics, που εκτιμά ότι «οι δυνατότητες είσπραξης του χρέους από τα κράτη με ειρηνικό τρόπο είναι περιορισμένες. Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς προειδοποιούσε στο παρελθόν ότι οι υψηλές πολεμικές αποζημιώσεις, που είχαν επιβληθεί στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα οδηγούσαν σε νέο πόλεμο». Το δημοσίευμα της Handelsblatt κλείνει με το εξής διδακτικό συμπέρασμα: «Όταν μία χώρα είναι τόσο χρεωμένη, ώστε η πλήρης εξόφληση των δανείων δεν μπορεί να επιβληθεί με ειρηνικά μέσα, τότε είναι προς το συμφέρον των δανειστών, να αναδιατάξουν το χρέος μειώνοντάς σε εξυπηρετήσιμο επίπεδο».

«Η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης»

Δημοσίευμα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν διάλυσε, με χθεσινές του δηλώσεις στην εφημερίδα του Μονάχου και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τις όποιες αμφιβολίες ως προς την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης». Όπως επισημαίνει η SZ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η οικονομική στήριξη της Κύπρου είναι εξίσου σημαντική όπως και κάθε άλλης χώρας στη νομισματική κοινότητα. «Γι’ αυτό είναι ουσιαστικό να βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεροποιηθεί για να διασφαλίσουμε την ευρωζώνη συνολικά», σημείωση ο Ευρωπαίος επίτροπος. Με αυτές τις δηλώσεις, όπως γράφει η εφημερίδα, «ο Όλι Ρεν αποστασιοποιήθηκε από σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι βέβαιο αν η κρίση στην Κύπρο θέτει όντως σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης»

Πηγή: DW

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Α. Τσίπρας: Σαμαράς και Βενιζέλος συγκαλύπτουν το σκάνδαλο

Χωρίς Μετρό σήμερα και αύριο η Αθήνα