Επεισόδια και οδοφράγματα μετά τις εκλογές στην Αϊτή

Ο πρώτος γύρος εκλογών στην Αϊτή έφτασε στο τέλος του και οι διαμαρτυρίες από ομάδες διαδηλωτών για τα αποτελέσματα γίνονται όλο και πιο έντονες. Τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Inite δεν άργησαν να γίνουν στόχος για τους οπαδούς του Ματερλί και να παραδοθούν στις φλόγες.

Ο Ματερλί θεωρούνταν φαβορί, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά και ο αποκλεισμός του από το δεύτερο γύρο πυροδότησε την ατμόσφαιρα. Άλλωστε ο ίδιος ο υποψήφιος είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν ταραχές εάν δεν συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο. Στα οδοφράγματα που στήθηκαν από τους οπαδούς, τα συνθήματα κατήγγειλαν προσπάθεια από τον απερχόμενο πρόεδρο Πρεβάλ, να ευνοηθεί ο προστατευόμενός του στις εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα λεηλατήθηκαν και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία υπέρ του εκλεκτού υποψηφίου της Ζυντ Σελεστέν.

Ο δεύτερος γύρος πιθανολογείται ότι θα διεξεχθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτή τη εκλογική μάχη η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Μιρλάντ Μανιγκάτ εξασφάλιζει τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, αλλά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστάν.

Η Αϊτή τον τελευταίο καιρό ταλανίζεται από τη φτώχεια και την επιδημία της χολέρας, που φημολογείται ότι προκλήθηκε από κυανόκρανους του ΟΗΕ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες λόγω του έντονου φόβου για την επιδημία. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο κλίμα, η πολιτική ένταση καλά κρατεί.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βίντεο από τις χθεσινές πορείες στην Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η δίκη των 11 ανηλίκων στη Λάρισα.