in

Ένας χρόνος από την αστυνομική εισβολή στο Ραδιομέγαρο- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος από την αστυνομική εισβολή στο Ραδιομέγαρο- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 Ήταν ξημερώματα 7ης Νοεμβρίου του 2013.  Η ημέρα θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της χώρας σηματοδοτούμενη από τις εικόνες πάνοπλων αστυνομικών να εισβάλλουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο της δημόσιας τηλεορασης. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα αμέσως κάλεσαν όλο το κόσμο να συγκεντρωθεί έξω από τα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ. ‘Ετσι και έγινε. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο, τη Πάτρα, το Πύργο και σε πολλές άλλες πόλεις. Στο Ραδιομέγαρο πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενώ κόσμος ήταν συγκεντρωμένος καθόλη τη διάρκειας εκείνης της ημέρας, από νωρίς το πρωί όταν και μαθεύτηκε η εισβολή.

Κανείς δεν θα ξεχάσει το πρώτο δελτίο ειδήσεων από το πεζοδρόμιο έξω από το ραδιομέγαρο, με τη βοήθεια του thepressproject, το βράδυ της ίδιας μέρας. Η Αγλαϊα Κυρίτση με φόντο πάνοπλες διμοιρίες μεταδίδει το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στο προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου. Βέβαια λίγες μέρες μετά θα συνέχισει τη παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. 

Tο “Καλώς ήρθες Μεσαίωνα. Μας εκκενώνουνε. Δόθηκε εντολή να σταματήσω να μιλάω. Ψυχή βαθιά” του εκφωνητή της ΕΡΑ, Νίκου Τσιμπίδα, την ώρα που οι διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από το στούντιο της ΕΡΑ, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας.

Ούτε βέβαια έχει ξεχαστεί η συγκλονιστική ανακοίνωση των εργαζομένων: “Όταν τα μικρόφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και θεάσή σας!”.

Δεν έχει ξεχαστεί και η μεγάλη συγκέντρωση στο κτίριο της ΕΡΤ3 στη Λ. Στρατού. Η συγκίνηση και το πείσμα των ανθρώπων της ΕΡΤ3 και του ραδιοφώνου στην Αγγελάκη, που μέχρι και σήμερα βγάζουν ασταμάτητα τόσο τηλεοπτικό όσο και ραδιοφωνικό πρόγραμμα. 

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από την εισβολή διοργανώνουν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ertopen το απόγευμα της Παρασκευής στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Παράλληλα, συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη  πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ-3. Το παρών εκτός από τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ έδωσαν και οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες καθώς και οι απολυμένοι της Coca Cola.

“Σήμερα εδώ από την πόλη της Θεσσαλονίκης οι απολυμένοι της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 στέλνουμε σήμα αλληλεγγύης στα αδέρφια μας στην Αθήνα στα αδέρφια μας σε όλη την χώρ στις περιφερειακές περήφανες ΕΡΑ που κρατούν ζωντανή την φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέσα από την ΕΡΑ. Σαν σήμερα έγινε η βίαιη κατασταλτική επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να εκπέμπουν πλέον χωρίς να πτοούνται από νοικιασμένο χώρο, είναι η φωνή τους κοινή με την δική μας όπως και η φωνή ολόκληρης της χώρας καθώς χωρίς την στήριξη της κοινωνίας δεν θα μπορούσαμε να πάμε πουθενά” δηλώνει ο Γ. Γκίρμπας εργασιακός εκπρόσωπος της ΕΡΤ3 στην ΕΣΗΕΜΘ και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στο alterthess και συνεχίζει:. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση όχι απλώς για την επαναφορά των θέσεων εργασίας  ουσιαστικά για την επανελειτουργία της ίδιας της κοινωνίας από έναν πραγματικά ακηδευμόνευτο και ανεξάρτητο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο” .

“Δεν αναγνωρίζουμε κανένα άλλο μόρφωμα όπως αυτά που έχουμε δει τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, έχουν καταγγελθεί διάφορα περιστατικά για τον τρόπο πρόσληψης των όποιων απασχολούμενων εκεί, έχουμε απανωτές παραιτήσεις των επικεφαλής του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ εξέλιξη που είναι καθρέφτης της καταρρέουσας συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .

Όσον αφορά την οικονομική στήριξη που ζήτησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ ο Γ. Γκίρμπας ξεκαθάρισε ότι δεν ζητήσαν ποτέ “αγωνιστικό επίδομα” η μισθό αλλά μια οικονομική στήριξη στο τέλος του έτους για να στηριχτούν οικονομικά όσοι εργαζόμενοι συνεχίζουν εδώ και17 μήνες την 24ωρη περιφρούρηση και το πρόγραμμα το ραδιοτηλεοπτικό έτσι ώστε  να ενισχυθούν οι όροι νίκης του αγώνα. “Δεν μπήκαμε στην εξευτελιστική διαδικασία όπως ζήτησε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ να προσκομίζουμε για τις ανάγκες μας αποδείξεις με εξαντλητικό τρόπο, αυτή είναι μια διαδικασία που ευτελίζει τον αγώνα μας . Δεν είμαστε επαίτες και έτσι θα πορευτούμε είτε με την στήριξη είτε χωρίς των συνδικαλιστικών μας σωματείων. Έτσι και αλλιώς η αλληλέγγυα κοινωνία στηρίζει τον αγώνα μας αυτόν και σκοπεύει να συντονίσει τον αγώνα της και μέσα από τον Σύλλογο Φϊλων και Αλληλέγγυων της ΕΡΤ που δημιουργήθηκε πρόσφατα, έτσι ώστε να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα προς όφελος της δημοκρατίας και της ακηδεμόνευτης ενημέρωσης για την χώρα” κατέληξε.  

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3, και οι αλληλέγγυοι στην ΕΡΤ3, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το πρωί, συμμετείχε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στο περιθώριο της κινητοποίησης εργαζόμενων και αλληλέγγυων η Δέσποινα Χαραλαμπίδου δήλωσε : «Η προκλητική στάση της κυβέρνησης στις 7 Νοέμβρη του 2013, ήρθε σαν φυσική συνέχεια του παράνομου, αντιδραστικού κλεισίματος της ΕΡΤ στις 11 Ιούνη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο και σοβαρούς τριγμούς στην συγκυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 σήμερα είναι εδώ, λειτουργούν για 17 μήνες την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 με επιτυχία, όπως λειτουργεί και η ΕΡΤOpen φιλοξενώντας τους λαϊκούς αγώνες και τα κινήματα. Στον αντίποδα, το κανάλι της ΝΕΡΙΤ σαν σε διατεταγμένη υπηρεσία, θυμίζει περισσότερο την ΥΕΝΕΔ, όπως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θυμίζει άλλες εποχές. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων, η ΕΡΤ πρέπει να ξαναλειτουργήσει ως ένας πλήρως ανεξάρτητος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην υπηρεσία της ενημέρωσης των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας».

 

 

“Για την φαύλη συγκυβέρνηση με τη φασίζουσα λογική και τακτική ,η εισβολή μετά από 5 μήνες αγώνα μέσα στο ραδιομέγαρο, ήταν απαραίτητη αφού με κανένα τρόπο δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ. Ούτε όμως και η έναρξη της ΔΤ, ούτε η κούραση, ούτε η έλλειψη χρημάτων, ούτε η λάσπη, ούτε τα χαλκεία, κατάφεραν να φρενάρουν τον αγώνα της ΕΡΤ. Το ραδιομέγαρο έγινε η φωνή του κάθε αγωνιστή και η συγκυβέρνηση πίστεψε ότι με τα ΜΑΤ θα τη φίμωνε.  Η εισβολή των ΜΑΤ στις 7 Νοέμβρη του 2013 όχι μόνο δεν σταμάτησε τον αγώνα της ΕΡΤ, αλλά πείσμωσε περισσότερο τους εργαζόμενους και συνέχισαν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης-θανατηφόρας πολιτικής με τους χιλιάδες θανάτους ,τις αυτοκτονίες ,την εξαθλίωση του λαού το ξεπούλημα της χώρας κ.α., και της ξενόδουλης κυβέρνησης που την υλοποιεί”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι.

“Σε αυτόν τον ένα χρόνο φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το τί επιδίωκε η κυβέρνηση με την εισβολή.   Τη δημιουργία ενός μηχανισμού προπαγάνδας της μνημονιακής τους πολιτικής, ενός πανηγυριού ημετέρων , ρουσφετιών, σκανδάλων και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ακόμη και το Εποπτικό Συμβούλιο, που οι ίδιοι διόρισαν, δεν άντεξε σε αυτήν την κατάσταση και τους τα βρόντηξε. Επιβεβαιώθηκε πόσο δίκιο είχαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ όταν προειδοποιούσαν για το πού οδηγεί η πολιτική της συγκυβέρνησης”, προσθέτουν.

Κεντρική φωτογραφία: SOOC

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΣΥΡΙΖΑ: Ημέρα παρέμβασης ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

«Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» στο BlackΒox