Εμπόδια από το υπουργείο Εργασίας στην εργασία και την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων

Το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της κοινωνικής οικονομίας από το οποίο εξαιρούνται οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), ο θεσμός της τελικής φάσης της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, βρίθει αντιφάσεων, περιλαμβάνει μία σειρά… νεολογισμών, όπως “άτομα με σωματικές και ψυχικές διαταραχές” (sic), και προδίδει την άγνοια του συντάκτη του σχετικά τόσο με την κοινωνική οικονομία όσο και με τη φυσιολογία των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας, τους οποίους θεωρεί συλλήβδην και διαρκώς ως άτομα χωρίς δικαιοπρακτική ικανότητα!


Η πρόθεση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ύστερα από μία υποτυπώδη διαβούλευση και αφού αγνόησε παντελώς τις αιτιάσεις και την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των ΚοιΣΠΕ, έχει προκαλέσει βαθιά απογοήτευση, ματαίωση, αλλά και οργή και αγανάκτηση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και των ψυχικώς πασχόντων. Ο προβληματισμός σχετικά με το παρόν και το μέλλον της πολύτιμης και πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας βαθαίνει…

Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Θεοδ. Τσέκος συναντάται εκ νέου σήμερα με τα αρμόδια για την Ψυχική Υγεία και την Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας στελέχη του υπουργείου Υγείας, προκειμένου η πλευρά του υπουργείου Υγείας να εξηγήσει για πολλοστή φορά ότι η εξαίρεση των ΚοιΣΠΕ από τις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία δεν συνάδει με τους διακηρυγμένους στόχους των συντακτών του, αποτελεί κατάφωρη διαστρέβλωση της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας και πλήττει βάναυσα την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίσης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Έντονη αντίδραση των ΚοιΣΠΕ


Την ίδια στιγμή, στα χέρια των υπουργών Εργασίας Λ. Κατσέλη και Υγείας Αν. Λοβέρδου βρίσκεται από χθες το ψήφισμα διαμαρτυρίας που ενέκρινε ομόφωνα η 1η συνάντηση των εκπροσώπων των ΚοιΣΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 – 16 Οκτωβρίου στη Λέρο. Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ζητούν να μην κατατεθεί ως έχει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά μόνον αφού περιλάβει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την ένταξη των ΚοιΣΠΕ στις ευργετικές διατάξεις του.

Το ψήφισμα των ΚοιΣΠΕ ζητεί για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας: “Να εναρμονιστεί πλήρως με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999. Να αναγνωρίζει αυτούς ως μορφή επιχείρησης της κοινωνικής οικονομίας“.

Επίσης, το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων: “Σε διάφορες διατάξεις του σχεδίου σχετικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφέρεται κατηγορηματικά ότι αυτές απευθύνονται σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που τα μέλη τους είναι άτομα με ‘ψυχικές και σωματικές διαταραχές’. Αναρωτιόμαστε σε ποιες κοινωνικές επιχειρήσεις αναφέρεται το σχέδιο για την κατηγορία των ψυχικά πασχόντων και αν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Νόμου 2716/1999 έχουν αποκλειστεί ήδη”.

Ανακόλουθη η Λ. Κατσέλη


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, η Λ. Κατσέλη είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες, σε σύσκεψη αρμοδίων στελεχών των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για το θέμα, ότι δεν προτίθεται τελικά να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, και ενώ οι άνθρωποι του χώρου της Ψυχικής Υγείας και των ΚοιΣΠΕ είχαν εφησυχάσει καλοπροαίρετα, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων δήλωσε σε νέα σύσκεψη στελεχών των δύο υπουργείων ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει στη Βουλή, και μάλιστα λίαν συντόμως…

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η Αυγή

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Εφημερίδες!!!!