Έλληνες εργάτες στη Γερμανία: Κινηματογραφικές απεικονίσεις

Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία διοργανώνει το ινστιτούτο Goethe της Αθήνας (Ομήρου 14-16) από τις 18 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες που πήγαν στη μεταπολεμική Γερμανία από την κατεστραμμένη Ελλάδα του Εμφυλίου ως «προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι εργάτες» (γκασταρμπάιτερ) είχαν να ξεπεράσουν πολλά σύνορα. Όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις ξένος στην καθημερινή ζωή, στη δουλειά, στον δρόμο, στα ψώνια, στη διασκέδαση, στη γειτονιά, στην οικογένεια…
Η πρώτη εικόνα του γκασταρμπάιτερ, του «Έλληνα γείτονα» στον κινηματογράφο προέρχεται από τον Γερμανό σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ. Ακριβώς με την ταινία αυτή ξεκινά το αφιέρωμα τη Δευτέρα το βράδυ στις 8.30 μ.μ. Το αφιέρωμα, που ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου, θα φιλοξενήσει εννέα βραβευμένες στην Ελλάδα και τη Γερμανία ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ Ελλήνων σκηνοθετών (με εξαίρεση τον Φάσμπιντερ) που έζησαν στη Γερμανία ή ζουν ακόμα εκεί: Οι Γιώργος Καρυπίδης, Νίκος Λυγγούρης, Λευτέρης Ξανθόπουλος γνώρισαν στη Γερμανία από κοντά την πρώτη γενιά των γκασταρμπάιτερ ενώ οι Κώστας Μαχαίρας, Αγγέλα Μυλωνάκη, Φίλιππος Τσίτος σπούδασαν στις δυο μεγάλες Ακαδημίες Κινηματογράφου της Γερμανίας, του Μονάχου και του Βερολίνου, και ήρθαν σ’ επαφή και με τη δεύτερη γενιά Ελλήνων μεταναστών.Οι προβολές θα γίνουν παρουσία των σκηνοθετών, ενώ κατά τις δύο πρώτες ημέρες θα είναι παρούσα και η Μαρία Παραδείση, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας και Ιστορίας του Κινηματογράφου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Αφορμή για το αφιέρωμα είναι η συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή του Γερμανο-Ελληνικού Συμφώνου Προσέλκυσης Εργατών το 1960. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες: “Τελευταίος σταθμός Κρόιτσμπεργκ” (1975) του Γιώργου Καρυπίδη, “Ερεβος” (1988) του Νίκου Λυγγούρη, “Η Ελληνική Κοινότητα της Χαϊδελβέργης” (1976) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” (1978) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, “Δεύτερη πατρίδα – Ο Γιώργος από τη Χαϊδελβέργη” (2002) του Κώστα Μαχαίρα, “Στο πέρασμα του χρόνου – Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” (2009) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, σε πρώτη προβολή, “Ελληνικές Σπεσιαλιτέ”, (1998) του Φίλιππου Τσίτου, “Μπαχ και Μπουζούκι” (2006), της Αγγέλας Μυλωνάκη.
αναδημοσίευση από Αυγή

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεεες!

Τρίωρη στάση εργασίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ σήμερα στην Αττική