Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες

Τους «υπερπλήρεις χώρους κράτησης» των αλλοδαπών στον Έβρο, τις κακές συνθήκες υγιεινής και τους τρόπους πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο καταγράφει η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες»…

Η οργάνωση συστήνει στις ελληνικές Αρχές να μεταφέρουν άμεσα στο άδειο κέντρο κράτησης στη Σάμο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στους υπερπλήρεις χώρους κράτησης στον Έβρο ενώ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα 120 ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνται για εβδομάδες στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Αλγερία, Συρία, Ιράν, Μαρόκο.

Συγχρόνως, συστήνεται η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη προσεχή διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός όσων έχουν περάσει τα σύνορα το τελευταίο εξάμηνο, οπότε αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τον Έβρο, είναι όσοι ζητούν άσυλο αλλά και ασυνόδευτα παιδιά, οικογένειες με μικρά παιδιά και γυναίκες μόνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ένας αιτών άσυλο από την Τουρκία κρατούνταν τέσσερις μήνες στον μικρό χώρο κράτησης στις Φέρρες. Προσθέτει ακόμη ότι ως μέτρο πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, οι αλλοδαποί που καταθέτουν αίτηση για πολιτικό άσυλο κρατούνται περισσότερο από εκείνους που δέχονται απόφαση διοικητικής απέλασης και φεύγουν.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα στο Φυλάκιο κρατούνται από εβδομάδες έως μήνες μαζί με ενήλικες άνδρες, ενώ σπάνια επιτρέπεται προαυλισμός. Ένα 14χρονο αγόρι που έφθασε μόνο του στην Ελλάδα, είπε στην ομάδα της οργάνωσης πως κρατούνταν για 43 ημέρες. Αναφέρεται τέλος ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της οργάνωσης, κελιά είχαν πλημμυρίσει με νερά αποχέτευσης από σπασμένες τουαλέτες.

Η 175μελής μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης (RABIT) της Frontex, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές Νοεμβρίου, βοηθά τις ελληνικές Αρχές να ανακόψουν την εισροή αλλοδαπών διαθέτοντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ελικόπτερο, σκυλιά και οχήματα. Όμως, όπως αποδεικνύεται από όσους κατορθώνουν να μπουν στη χώρα, απόπειρα εισόδου στη χώρα γίνεται κυρίως από ευάλωτες ομάδες–αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων.

Για το λόγο αυτό η Human Rights Watch ασκεί έντονη κριτική: «Η Frontex δεν μπορεί απλά να κλείσει τα μάτια στην ανθρωπιστική κρίση των αλλοδαπών στα ελληνικά σύνορα. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι αξίες της ΕΕ απαιτούν να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι οι αλλοδαποί θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Επιθέσεις από ΜΑΤ και αστυνομία στην πορεία στα Γιάννενα

Έφυγε η αστυνομία από το στέκι μεταναστών