Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών 250.000 εργαζόμενοι

Στη συγκρότηση επιτροπής η οποία καλείται µέχρι τον Μάιο να παραδώσει πόρισµα µε τα επαγγέλµατα που θα παραµείνουν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Εν τω μεταξύ από τους 700.000 εργαζόμενους οι περίπου 250.000 αναμένεται να μείνουν εκτός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης, έστειλε επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και συνδικάτα), µε την οποία τους καλεί να ορίσουν εκπροσώπους στη νέα επιτροπή. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων πρέπει να οριστούν εντός 15 ηµερών και µέσα στο επόµενο τρίµηνο η επιτροπή καλείται να παραδώσει το τελικό πόρισµα µε τις προτάσεις τους.

Στην επιτροπή θα συµµετέχουν πέντε εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, τέσσερις εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, ενώ από έναν εκπρόσωπο θα ορίσουν το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας) και το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας. Θα αξιολογήσει τα αποτελέσµατα των µελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί και µε βάση αυτά θα εκδώσει και το τελικό της πόρισµα. Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει και κάποια επαγγέλµατα που θα µπορούσαν να συµπεριληφθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει µαζική ένταξη νέων επαγγελµάτων στα βαρέα, λόγω και των περιορισµών που έχει θέσει το µνηµόνιο.

Σε πρώτη φάση στο «µικροσκόπιο» της επιτροπής θα µπουν επαγγέλµατα, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εποµένως δεν θεωρούνται πλέον βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα θα καταγραφούν περίπου 15 επαγγέλµατα, τα οποία σήµερα είναι στη λίστα αλλά σταδιακά εκλείπουν.

Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθµός των εργαζοµένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα να «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Εξάλλου το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εργαζόµενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναµικού. Πάντως σύμφωνα με τα όσα είναι τώρα γνωστά όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα θα συνταξιοδοτηθούν µε το «παλαιό» καθεστώς καθώς το υπουργείο επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα.

Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, οι πρώτες αλλαγές αναµένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και µε βάση τον σχεδιασµό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρµοστούν με δόσεις. Στα αποχαρακτηρισμένα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:

* Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης

* Τη µείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον µήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα.

* Τη µείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσµα της µείωσης των µισθών.
αναδημοσίευση από tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού

Συνεχίζεται με ανατροπές η δίκη των “Πυρήνων της φωτιάς”