Εκτίναξη τιμών τροφίμων λόγω πληθυσμού και κλίματος ως 2020

Οι προμήθειες τροφίμων παγκοσμίως δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο αυξάνει ο πληθυσμός μέχρι το 2020, γεγονός που θα πυροδοτήσει την άνοδο των τιμών του σταριού και του ρυζιού σύμφωνα με νέα έκθεση. Ένας συνδυασμός κλιματικής αλλαγής και αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού θα προκαλέσει μία έλλειψη κατά 14% στο επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής σταριού τη προσεχή δεκαετία, αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός όμιλος Universal Ecological Fund (UEF).

Η παραγωγή ρυζιού αντιμετωπίζει στο ίδιο διάστημα τη προοπτική ενός ελλείμματος 11% έναντι της ζήτησης, ενώ του καλαμποκιού μία υστέρηση 9% αντίστοιχα.

Ο πληθυσμός του πλανήτη θα εκτιναχθεί από 7 δισεκ. άτομα στο τέλος αυτού του χρόνου σε 9 δισεκ. το 2045, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η μελέτη διάρκειας ενός χρόνου της UEF βασίζεται στην έρευνα του ΟΗΕ του 2007 για την κλιματική αλλαγή η οποία προέβλεψε πως η θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2020, πλήττοντας τις σοδειές των βασικών ειδών τροφίμων όπως τα δημητριακά και το ρύζι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, προειδοποίησε πως οι αυξανόμενες τιμές των βασικών ειδών τροφίμων “επιστρέφουν ως απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη κοινωνική σταθερότητα”.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Επίθεση με βιτριόλι σε Αφγανό δημοσιογράφο

Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας