Έκτη νύχτα εξέγερσης για την Αίγυπτο

Σε νέα φάση πέρασε απόψε η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, καθώς το ερώτημα πια περιστρέφεται γύρω από την επόμενη ημέρα. Παρά την κύρηξη του στρατιωτικού νόμου, την αυστηρή απογόρευση κυκλοφορίας και την παρουσία ισχυρών δυνάμεων του στρατού στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, χιλιάδες αιγύπτιοι άρχισαν να κατεβαίνουν από το πρωί σε νέες συγκεντρώσεις. αμφισβητώντας στην πράξη την ικανότητα του καθεστώτος να επιβάλλει την ισχύ του.

Η σημαντικότερη συγκέντρωση γίνεται στην κεντρική πλατεία Tahrir στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το πρωί η κατάσταση φαινόταν συγκρατημένη: πολλά καταστήματα μάλιστα, στα περίχωρα του Καΐρου λειτουργήσαν μετά από αρκετές ημέρες. Στην πλατεία Tahrir βρισκόνταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι πύκνωσαν μέχρι το μεσημέρι, για να αρχίσουν μετά να υποχωρούν σε μεγάλες ομάδες προς τους γύρω δρόμους. Η συγκέντρωση καλύπτονταν ζωντάνα από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα διακόψει την εκπομπή του Al Jazzera, γεγονός που δημιούργησε έντονους φόβους ότι ετοιμάζεται για βίαιη εκκέντωση της Πλατείας. Ταυτόχρονα, τα κρατικά κανάλια και οι εκπρόσωποι του καθεστώτος μιλούσαν για επιδρομές και ληστείες, προσπαθώντας να φοβίσουν τους ανθρώπους ώστε να μείνουν να φυλάνε τα σπίτια τους. Το CNN μιλά για αναρχία και πλιάτσικο, το Al Jazeera διαψεύδει. Επιπλέον, δύο πολεμικά αεροπλάνα, από τα εκατοντάδες που έχει εξασφαλίσει τόσα χρόνια η γεναιόδωρη αμερικάνικη βοήθεια, και πολλά ελικόπτερα πετάνε πάνω από το Κάιρο.

Παρόλα αυτά, όσο παιρνούσαν οι ώρες, χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρεαν στην Πλατεία Tahrir. Μέχρι το βράδυ, και μάλιστα μετά την επίσημη έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η συγκέντρωση συνεχίζει να διογκώνεται φτάνοντας πιθανά τις πολλές δεκάδες χιλιάδες. Το Al Jazeera αλλάζει συνέχεια συχνότητες, καταφέρνοντας να σπάει το κυβερνητικό εμπάργκο. Νωρίς το απόγευμα, ο επιφανέστερος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ελ Μπαραντέι ενημερώνει για την πρόθεση του να ενωθεί με τους διαδηλωτές στην Πλατεία. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοινώνουν ότι του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη για να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος του δηλώνει ότι το κόμμα τους δεν είναι εξτρεμιστικό, προσπαθώντας να σπάσει το διεθνές κλίμα ισλαμοφοβίας. Ο Μπαραντέι απευθύνεται με τηλεβόα στους συγκεντρωμένους – και τους δημοσιογράφους – για την εξέγερση και τη νέα εποχή που ανοίγεται στην Αίγυπτο, προεξοφλώντας ότι αυτό που ξεκίνησε σήμερα δεν έχει επιστροφή.

Οι διαδηλωτές, μεγάλο μέρος των οποίων τον εμπιστεύεται για την αντιπολιτευτική του στάση, τον ακούν προσεκτικά, παραμένοντας ωστόσο επιφυλακτικοί απέναντι στους σωτήρες. Το τελικό μήνυμα του Ελ Μπαραντέι είναι να φύγει ο Μουμπάρακ (μαζί με όλο το προωσπικό δυναμικό του καθεστώτος) και βλέπουμε… Τελικά, αργά το βράδυ, η τεράστιο συγκέντρωση εξελίσσεται σε μαζική διαδήλωση στους δρόμους του -στρατοκρατούμενου κατά τα άλλα- Κάιρου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βαθαίνει η συμμετοχική δημοκρατία…

Δεν πληρώνω και στα Γιάννενα