Εκρηκτικά και κατεστραμμένη γη συνάντησε η καναδή βουλευτής Niki Ashton στον Κάκαβο (βίντεο)

Εκρηκτικά και κατεστραμμένη γη συνάντησε η καναδή βουλευτής Niki Ashton στον Κάκαβο (βίντεο)

Αδεια κουτιά με εκρηκτικά και μια τεράστια έκταση αποψιλωμένου δάσους συνάντησε η  καναδή βουλευτής Niki Ashton κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο βουνό Κάκαβος στην περιοχή όπου η εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Στην περιοχή αυτή οι μπουλντόζες της εταιρείας έχουν ήδη σκάψει το βουνό και έχουν δημιουργήσει οικόπεδο 200 στρεμμάτων για δόμηση χωρίς να έχει εκδοθεί αντίστοιχη άδεια.

Η καναδή βουλευτής με τη συνοδεία της βουλευτίνας  του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη περιδιάβηκε στο μεγαλύτερο μέρος των κατεστραμμένων εκτάσεων και μαζί με τους διαδηλωτές που έφτασαν μετά από πολύωρη πορεία στο εργοτάξιο της εταιρείας, ζήτησε να της δοθεί η άδεια να δει των χώρο των εγκαταστάσεων. Εκεί οι άνδρες των σεκιούριτι της αρνήθηκαν την είσοδο λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και ότι χρειάζεται ειδική άδεια. Η Καναδή βουλευτής τόνισε ότι η Ελντοράντο Γκολντ χρηματοδοτείται από τις συντάξεις των Καναδών και ότι έχει κάθε δικαίωμα να δει τι γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις. Τόσο ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι όσο και ο Αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής που βρισκόταν στο χώρο των εγκαταστάσεων επέμεναν να της αρνούνται την είσοδο. Να σημειωθεί ότι δεκάδες αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρείας μετατρέποντας το βουνό σε μία αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Η Νίki Ashton δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα δικαιοσύνης καθώς η αστυνομία προφυλάσσει μια εταιρεία που παράνομα καταστρέφει ένα αρχέγονο δάσος κόντρα στη βούληση των κατοίκων, δήλωσε ακόμη  σοκαρισμένη για τις προφυλακίσεις των 4 αγωνιστών της Χαλκιδικής  και  δεσμεύθηκε να  μεταφέρει την εμπειρία της από την Χαλκιδική στους Καναδούς πολίτες οι οποίοι ποτέ δεν θα αποδεχτούν την καταστροφή που συντελείται στην περιοχή . Χαρακτηριστικό εξάλλου της παράνομης λειτουργίας της εταιρείας είναι για την ίδια ότι της απαγορεύεται να δει τι “κρύβεται” πίσω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Στη συνέχεια εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού απέδειξαν και με την παρουσία τους  ότι δεν θα επιτρέψουν την καταστροφή του βουνού και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι η εταιρεία να απομακρυνθεί από την περιοχή.  Η πορεία ολοκληρώθηκε με την επιστροφή των διαδηλωτών στο Χονδρό Δένδρο και από εκεί στα χωριά της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς. 

 

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε το βίντεο της συνομιλίας μεταξύ της Niki Ashton και της ιδιωτικής σεκιούριτι της Ελληνικός Χρυσός και περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

“Ο Λεπρέντης” στη Μονή Λαζαριστών

Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Παναγία