Εκλογές…με μέτρα ασφαλείας στην Αίγυπτο

 Ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο μέσα σε τεταμένο κλίμα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ελεύθερες, δίκαιες και ειρηνικές εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κατηγορούν όμως ήδη για παρατυπίες. Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα είναι αυξημένα καθώς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από πολλές διαδηλώσεις και συλλήψεις. Τα ξημερώματα, ο γιος ενός ανεξάρτητου υποψήφιου στις βουλευτικές εκλογές της Αιγύπτου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, την ώρα που κολλούσε αφίσες για τον πατέρα του, όπως ανέφερε ιατρική πηγή και οι συγγενείς του.

Περίπου 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 82 εκατομμύρια Αιγυπτίους, καλούνται να ανανεώσουν τα 518 μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, το πιο σημαντικό από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας εκλέγονται για μια πενταετή θητεία. Η Λαϊκή Συνέλευση της χώρας είχε 454 θέσεις αλλά η νέα θα περιλαμβάνει 64 επιπλέον θέσεις μόνο για γυναίκες.

Οι πολίτες εκλέγουν τους 508 εκπροσώπους καθώς ο πρόεδρος διορίζει τους άλλους 10. Αν κανένας υποψήφιος δε λάβει περισσότερο από το 50%, οι δύο πρώτοι περνούν στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδεχομένως μέχρι και 180 θέσεις να εκλεχθούν στο δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε εξέλιξη η πορεία αλληλεγγύης στη Λάρισα μέσα σε αγωνιστικό κλίμα

Την τύχη των ελληνικών γραμμάτων “ζήλεψε” ο εκδοτικός οργανισμός Κυριακίδη καταγγέλλει το σωματείο βιβλιοχάρτου Θεσσαλονίκης