Έκκληση ενάντια στην κατάργηση των υποτροφιών του ΙΚΥ

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει και τις υποτροφίες του ΙΚΥ για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών καμία υποτροφία δεν θα δοθεί φέτος. Όπως δήλωσε στο tvxs η διευθύντρια Υποτροφιών του ΙΚΥ, Ιωάννα Αδαμαντιάδου. «κάθε χρόνο οι θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα ήταν λιγότερες. Φέτος η εισήγηση ήταν για 50 θέσεις, αλλά τελικά αυτές δε θα προκηρυχθούν. Το ενδιαφέρον πάντως των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες υποτροφίες κάθε χρόνο ήταν μεγάλο. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα υποτροφιών για Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και για τον τρόπο επιλογής και χρηματοδότησης, θα βγουν νεότερες ανακοινώσεις».

Οι υποτροφίες του ΙΚΥ αποτελούσαν πάντα τη μόνη ανοιχτή δυνατότητα αμοιβής για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες που παράγουν το συντριπτικό ποσοστό της έρευνας στα πανεπιστήμια. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ερευνητές αυτοί αναγκάζονται να εργάζονται δωρεάν (αν δεν υποχρεώνονται κιόλας, όπως συμβαίνει ακόμα σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, να πληρώνουν και δίδακτρα). Η όποια περιστασιακή αμοιβή εξαρτάται από τη δυνατότητα του καθηγητή τους να τους εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει παγώσει στην πράξη τα μεγάλα προγράμματα Θαλής και Πυθαγόρας για τη χρηματοδότηση της έρευνας, καθυστερώντας διαρκώς την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

Η πρώτη καταγεγράμενη αντίδραση έρχεται από έλληνες φοιτητές στη Γαλλία, οι οποίοι από εχθές κυκλοφόρησαν την έξης έκκληση προς υπογραφή:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που υπαγόρευσε το ΔΝΤ, το ΔΣ του ΙΚΥ αποφάσισε, σε συμφωνία με το Υπoυργείο Παιδείας, να σταματήσει για το έτος 2011 2012 τη χρηματοδότηση διδακτορικών κ μεταδιδακτορικών σπουδών στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα του ΙΚΥ και ειδικά αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση υποψήφιων διδακτόρων σε παν/μια του εξωτερικού, το ΙΚΥ επιφυλάσσεται να αποφασίσει αργότερα ως προς τον τρόπο επιλογής των υποτρόφων και τη χρηματοδότησή τους. Είναι γνωστό ότι το ποσό για το οποίο πρόκειται, πολύ χαμηλό εξάλλου συγκρινόμενο με όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι ελάχιστο και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση. Όλοι εμείς, ερευνήτριες/-ές και πολίτες, αμφισβητούμε πολύ σοβαρά αυτή τη γραμμή πλεύσης και ζητάμε από την υπουργό Παιδείας να αναιρέσει άμεσα αυτή την άδικη και αναποτελεσματική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα.

 

 

Όποια θέλει μπορεί να υπογράψει στην παρακάτω διεύθυνση:

 

http://www.petitionpublique.fr/PeticaoVer.aspx?pi=P2011N5416

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της εξεγερμένης Τύνιδας

Την συμμετοχή της στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο δηλώνει η Α. Δ. Ε. ΔΥ