Εκδήλωση – συζήτηση για το κίνημα “Δεν πληρώνω”

Η GreenAttack Θεσσαλονίκης  και η πρωτοβουλία FREEBUS, διοργανώνουν εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Κινήματα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ : η εμπειρία από άλλες χώρες & το κίνημα στην Ελλάδα», την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00 στο Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23 & Βενιζέλου).

 

 

Το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»  ολοένα και δυναμώνει στη χώρα μας, είτε αφορά τα διόδια, είτε αφορά τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό φαίνεται από την πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και την επιθετική στάση κατασκευαστικών εταιριών, ΟΑΣΘ, των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ και κυβέρνησης.

Τέτοιου είδους όμως κινήματα άρνησης πληρωμής έχουν ξανανυπάρξει ιστορικά σε άλλες χώρες και μάλιστα με αρκετή επιτυχία.

Το πιο μεγάλο από όλα, είναι το κίνημα ενάντια στον κεφαλικό φόρο (Poll Tax) που επέβαλε η κυβέρνηση Θάτσερ στη Βρετανία.

18 εκατομμύρια Βρετανών αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτό το φόρο. Και τότε τα δικαστήρια χρησιμοποιήθηκαν και έστειλαν στη φυλακή αγωνιστές του κινήματος και απλούς πολίτες, όμως οι αντιδράσεις ήταν τόσο μαζικές που ανάγκασαν την  κυβέρνηση Θάτσερ να υποχωρήσει!

Άλλα παραδείγματα έχουμε από την Ιρλανδία, όπου ο κόσμος οργανωμένα αρνήθηκε να πληρώσει τους νέους αυξημένους λογαριασμούς νερού έπειτα από ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης (water charges). Και οι αυξήσεις τελικά δεν πέρασαν, παρ’ όλο που άρχισαν να κόβουν τις παροχές νερού στα σπίτια και παρά τις απειλές για εισαγγελικές διώξεις.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως ο αγώνας ενάντια στον φόρο στα σκουπίδια στην Ιρλανδία (bin tax), καθώς και παρόμοιοι αγώνες άρνησης πληρωμής σε Γαλλία και Ιταλία.

Αυτά όλα θα συζητηθούν, καθώς και η εμπειρία μέχρι στιγμής από το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην Ελλάδα, στις συγκοινωνίες στον ΟΑΣΘ αλλά και στα διόδια. Πώς θα μπορέσει να νικήσει αυτό το κίνημα και να επεκταθεί;

 

Θα ακολουθήσει πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» όπου συμμετέχουμε.

Οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης” αποτελούν μια κίνηση φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτών της Θεσσαλονίκης που παλεύουν με πολύμορφες δράσεις για να μην περάσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανό διαμαρτυρίας στο Σούνιο για τη χωματερή της Κερατέας

Τσεχία: Πιέσεις για να κηρυχθεί παράνομο το ΚΚ