in

Εκδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αώου

Εκδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αώου

Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας κατά της εκτροπής των νερών του Αώου», εξελίσσονται καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ζαγόρι και την Κόνιτσα, όπου πολίτες και φορείς αντιδρούν στο σχεδιαζόμενο έργο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου, με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση». Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου, διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στην ορεινή Βοβούσα, το χωριό που διασχίζει ο Αώος, οικο-camping, χαρακτηρίζοντας το έργο της εκτροπής «καταστροφικό» για την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του 3ημερου camping στον χώρο του καταφυγίου «Βάλια Κάλντα» και μέσα στον οικισμό της Βοβούσας πραγματοποιούνται δημόσιες συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής στο Αρκουδόρεμα, παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ και διανομή προϊόντων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η Βοβούσα μιλά για τον Αώο» ήταν το θέμα της λαϊκής συνέλευσης, χθες βράδυ, στην πλατεία του χωριού, όπου οι κάτοικοι μίλησαν για το νερό, το ποτάμι και τη ζωή τους. «Για εμάς ο Αύγουστος είναι μήνας που θα αναδείξει το ζήτημα και την προσπάθεια της Κίνησης, για αποτροπή αυτού του έργου. Η προσπάθειά μας αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Κοντογιάννης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών.

«Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα είναι αφιερωμένες στην προστασία του Αώου» σημείωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας. Για χθες βράδυ μάλιστα είχε προγραμματιστεί συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, στο παλιό πέτρινο γεφύρι της περιοχής, στον Αώο, η οποία όμως ματαιώθηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής. Ο κ. Γαργάλας είπε ότι για το ζήτημα της εκτροπής των νερών του Αώου και τον δήμαρχο Πρεμετής, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς το ποτάμι, διασχίζει και την αλβανική πόλη.

«Η προστασία της λεκάνης απορροής Αώου είναι κοινή μας υπόθεση. Θα συνεργαστούμε για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων» είπε ο κ. Γαργάλας, οποίος κατά τη συνάντηση, στην Κόνιτσα, με τον Αλβανό δήμαρχο του παρέδωσε φάκελο της υπόθεσης προκειμένου να ενημερωθεί επαρκώς για το θέμα. Επίσης, η προστασία του ποταμού ευαισθητοποίησε και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του 8ου Θερινού Σχολείου Κόνιτσας, οι οποίοι συγκρότησαν ερευνητική ομάδα για το ζήτημα.

Η διάδοση του μηνύματος για την προστασία του Αώου, είναι ο στόχος και των εκδηλώσεων, που οργανώνονται για τις 24 και 25 Αυγούστου στη Βοβούσα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί τρίαλθο για παιδιά, ενώ θα ακολουθήσει αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό τη Βoβούσα, με την ονομασία «Protect Aoos mtb ultra».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συμβάσεις έκτακτης ανάγκης: μια εφεδρική στρατιά εργαζομένων Του Guardian

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Άνδρο και Ηλεία