Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός στην Ισπανία-Ακολουθούν σκληρά μέτρα

Στόχος του προϋπολογισμού, ο οποίος εγκρίθηκε χθες από το ισπανικό κοινοβούλιο, είναι να μειώσει το έλλειμμα από το 11,1% που είναι σήμερα στο μισό προαναγγέλλοντας παράλληλα περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 7,9%. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν οι βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο και δύο ακόμη μικρότερα κόμματα. Η συντηρητική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα τάχθηκαν εναντίον των μέτρων λιτότητας.

Η λιτότητα, συνδυαζόμενη με “δομικές μεταρρυθμίσεις”, θα είναι το κλειδί για την ανάνηψη της Ισπανικής οικονομίας, υποστήριξε η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο.

Από την πλευρά τους οι επικριτές των κυβερνητικών προτάσεων, υποστήριξαν ότι ο προϋπολογισμός υποσκάπτει το κοινωνικό κράτος περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και παγώνοντας τις συντάξεις και τους μισθούς ενώ δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, με το 20% του ενεργού εργατικού δυναμικού να πλήττεται από την ανεργία.

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι η Ισπανία ενδέχεται να χρειαστεί όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία ενίσχυση της ρευστότητάς της από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ωστόσο η Ισπανική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και η κυβέρνηση Θαπατέρο διαβεβαιώνει ότι δε θα χρειαστεί τέτοιο “πακέτο”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Wikileaks, σχετικές εχθρότητες-εικονικοί αντάρτες

Αύξηση εισιτηρίων και κατάργηση δρομολογίων