in

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας… Ζητούνται αποστάτες!

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας… Ζητούνται αποστάτες!

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αμέσως μετά το τέλος της περιόδου των θερινών τμημάτων της Βουλής ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί/διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε η κυβέρνηση ψάχνει 25 βουλευτές – πρόθυμους για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσουν κι’ άλλο χρόνο στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε να συνεχίσουν τη… διάσωση της Ελλάδας.

Αυτή η προσπάθεια γίνεται από δύο κέντρα και προς δύο κατευθύνσεις. Το πρώτο κέντρο είναι το Μέγαρο Μαξίμου και αυτή την ιδιαίτερη αποστολή έχουν αναλάβει τα δεξιά χέρια του πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο (αυτονομημένος) Τάκης Μπαλτάκος. Το δεύτερο κέντρο το συγκροτούν οι γνωστοί «πέντε νταβατζήδες» που κατά συνήθεια και παράδοση κυβερνούν αυτή τη χώρα. Το πρώτο κέντρο είναι σε επαφές και συναντήσεις με τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και παράλληλα… πατάει μέσα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και συνομιλεί με τους «υπεύθυνους» ναζί της Χρυσής Αυγής. Το δεύτερο κέντρο… ψαρεύει στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά έχει… άκρες και μέσα στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.

Το πρώτο κέντρο δουλεύει δεξιά και παραδοσιακά, καθώς η παράδοση του χώρου της Δεξιάς είναι μεγάλη στα «παν’ έλα» των βουλευτών στη βάση πολύ συγκεκριμένων… αξιών. Το δεύτερο κέντρο πρωτοτυπεί, αν και έχει κατοχυρώσει κάποιες πρακτικές το 2011 με την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και το σχηματισμό της, μη εκλεγμένης, κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Το πρωτότυπο αυτής της προσπάθειας αποκαλύφθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης όταν οι ανεξάρτητοι – μεταρρυθμιστές βουλευτές, αλλά και τα μέλη της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, έλαβαν στους υπολογιστές τους ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τους καλούσε να υπογράψουν ένα κείμενο – υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος (στη βάση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας;) – που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκλογών πριν από την άνοιξη του 2016 εφόσον υπάρξει ένα κλίμα «εθνικής συναίνεσης», όπως κατά καιρούς έχουν προτείνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, δύο πολιτικοί που όλους τους καιρούς ταυτίζονται – προφανώς με ιδεολογικά ελατήρια – με το δεύτερο κέντρο. Στόχος του δεύτερου κέντρου ήταν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές δεκαπέντε πρόθυμων βουλευτών ώστε μαζί με τους 155 της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να φτάσουν τον αριθμό στους 170 και να αφήσουν τον Μπαλτάκο να ψάχνει για τους άλλους δέκα.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν είναι τελικά(;) οκτώ, μεταξύ αυτών και τρία ονόματα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ: Του Τσούκαλη (που ομόφωνα η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ τον προωθούσε για διάδοχο του Κουβέλη!) του Ψύρρα και της Φούντα. Με διευκρινιστική(;) δήλωση τους οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ(;) εξήγησαν(;) ότι θα ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό την προϋπόθεση κάποιας ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των «μεγάλων κομμάτων», διευκρινίζοντας πράγματι ότι αποτελούν πολιτικά(;) πρόσωπα χαμηλής αξιοπιστίας που δεν θα έπρεπε να απασχολούν την κοινή γνώμη.              

Τις επόμενες ώρες και μέρες οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου θα πουν και θα γράψουν πολλά σχετικά με τον ορισμό της αποστασίας, θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο γιατί ένας βουλευτής που δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο θα τη δώσει τώρα, γιατί – το λένε και από το Μέγαρο Μαξίμου – είναι αυτονόητο πως για αυτό πρόκειται. Ότι και να πουν, ότι και να γράψουν, βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιχείρηση αποστασίας, όχι από κόμματα και παρατάξεις, αλλά από τον τρόπο που συντονίζουν τα «θέλω» τους όλοι και όλες που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις ζωές τους και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Αποστασία, δηλαδή, από τη Δημοκρατία.

Μ. Καλογερόπουλος

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνελήφθησαν οι 8 από τους 17 προσαχθέντες διαδηλωτές από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω τυφώνα