Δημοσκόπηση Public Issue: Για πρώτη φορά μπροστά η ΝΔ με 0,5%

Πρώτη στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, μετά από δίμηνη δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται η ΝΔ στη μηνιαία δημοσκόπηση «Βαρόμετρο» Ιανουαρίου 2013 που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ είναι πρώτη με 29% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,5%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 10%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η ΔΗΜΑΡ με 7% και το ΚΚΕ με 5,5%, με τα λοιπά κόμματα να συγκεντρώνουν το 4%.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας εταιρείας (Δεκέμβριος 2012), η ΝΔ έχει άνοδο 3 μονάδων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πτώση κατά 2 μονάδες.

Ωστόσο, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με 44% έναντι 39% της ΝΔ τον Ιανουάριο, με τη διαφορά βέβαια από τον Δεκέμβριο του 2011να είναι αισθητά μειωμένη.

Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 24% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% κανέναν από τους δυο, ενώ 4% δεν εκφράζει γνώμη.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό με 51%, ακολουθει ο Αν΄τωνης Σαμαράς (45%) και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 37%. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην αρηνητική άποωη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών συγκεντρώνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 78%, σε απόσταση αναπνοής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο (76%) και την Αλέκα Παπαρήγα (71%).

Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση, το 40% απαντά η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και το 19% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ποσοστό που θεωρεί ότι καμία από τις δύο δεν είναι κατάλληλη παραμένει υψηλό (38%).

Όσον αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, η πλειοψηφία (68%) θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται.

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 25% σε σωστή, 5% ούτε σε σωστή ούτε λάθος, ενώ γνώμη δεν εκφράζει το 2%.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή που ζούνε σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία (85%) εμαφνίζεται δυσαρεστημένο, με μόλις 15% να αισθάνεται ικανοποιημένο.

Σημειώνεται πως για τη δημοσκόπηση της Public Issue πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.027 ατόμων, το διάστημα 4-8/1/2013.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ψηφίζονται την Δευτέρα 7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Συζήτηση σήμερα πάνω σε “3 και 1 κείμενα”