in ,

Δήμος Θερμαϊκού: Στο σφυρί ο Ποταμός- Έντονες αντιδράσεις

Δήμος Θερμαϊκού: Στο σφυρί ο Ποταμός- Έντονες αντιδράσεις

Επαναφέρεται σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού το θέμα της εκχώρησης στην ΤΕΘ Α.Ε. δημοτικής έκτασης-φιλέτο σε μία ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, την παραλία του Ποταμού Επανομής. Πρόκειται για έκταση 23,5 στρεμμάτων που σχεδιάζεται να παραχωρηθεί μαζί με 5 αναψυκτήρια στην ανώνυμη εταιρεία «Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού», έναντι του ποσού 195.000 ευρώ για έξι χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από ένα μήνα με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης είχε ακυρώσει ανάλογη προσπάθεια εκχώρησης στην ΤΕΘ της συγκεκριμένης έκτασης. Συγκεκριμένα, είχε απορρίψει την σχετική απόφαση παραχώρησης του Ποταμού στην ΤΕΘ Α.Ε. που λήφθηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 18 Φεβρουαρίου με τις ψήφους των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή. Μάλιστα, το θέμα και τότε είχε έρθει αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο ως «έκτακτο» και «κατεπείγον».

Από την πλευρά της, η δημοτική κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την ανεξήγητη επιμονή» της δημοτικής αρχής να θέσει το θέμα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λίγες ώρες μάλιστα όπως επισημαίνει πριν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, κάνει λόγο για νέα «πραξικοπηματική» προσπάθεια εκχώρησης τμήματος της δημοτικής περιουσίας, υπογραμμίζοντας πως θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών του, «βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις όσων ονειρεύονται την εξαέρωση της δημοτικής περιουσίας».

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, αν και η παράταξη είχε καλέσει έγκαιρα τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη να προχωρήσει, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, στη δημοπράτηση από το Δήμο των αναψυκτηρίων του Ποταμού, προκειμένου να μη χαθούν και αυτή τη χρονιά σημαντικά έσοδα. Αντί αυτού, προσθέτει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», η δημοτική αρχή «επιμένοντας σε μία τακτική που θυμίζει άλλες εποχές, μεθοδεύει την παραχώρηση των πέντε αναψυκτηρίων στην ανώνυμη εταιρεία ως «προίκα», μαζί με την έκταση των 23,5 στρεμμάτων».  Μάλιστα, η δημοτική παράταξη χαρακτηρίζει ευτελές το ποσό της παραχώρησης, σημειώνοντας πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να μπουν στα ταμεία του Δήμου από την εκμετάλλευση ενός έτους των τουριστικών περιπτέρων.

Τέλος, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επαναλαμβάνει πως δεν είναι αντίθετη στην ενδυνάμωση της «Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού» και του ρόλου που αυτή έπρεπε να διαδραματίζει στην ανάδειξη και προβολή των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η παράταξη ωστόσο θεωρεί ότι η δημοτική περιουσία και η όποια αξιοποίησή της πρέπει να γίνεται συντεταγμένα και μόνο υπό την επίβλεψη του ανώτατου οργάνου του Δήμου Θερμαϊκού, που είναι το δημοτικό του συμβούλιο. Αν τελικά γίνει η παραχώρηση της έκτασης του Ποταμού, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη, το δημοτικό συμβούλιο θα παρακολουθεί ως «απλός θεατής», χωρίς να μπορεί να αντιδράσει σε ενδεχόμενη απώλεια της συγκεκριμένης έκτασης.

Σπύρος Κουζινόπουλος: «Εξευτελιστικό το τίμημα παράδοσης 23 στρεμμάτων στον Ποταμό Επανωμής»

Εξευτελιστικό θεωρεί για την αξία της περιοχής το τίμημα ενοικίασης 23 στρεμμάτων και αναψυκτηρίων στον Ποταμό Θεσσαλονίκη στην Τουριστική Επιχείρηση του δήμου Θερμαϊκού ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος μιλά για το θέμα στο Κόκκινο 93.4.

Ακυρώθηκε η απόφαση για παραχώρηση του Ποταμού στην ΤΕΘ

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ακύρωσε την απόφαση 53/2015 που είχε λάβει κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για την παραχώρηση στην Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού της έκτασης- φιλέτο 23.569 τ.μ. στον Ποταμό Επανομής. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός πως η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των συμβούλων της διοικούσας παράταξης του Γιάννη Μαυρομάτη αλλά και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, του Γιώργου Τσαμασλή.

Η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δικαιώνει τη δημοτική παράταξη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των πέντε αναψυκτηρίων που υπάρχουν στον Ποταμό Επανομής στην ΤΕΘ Α.Ε., προκειμένου να αποκτήσει έσοδα, όχι όμως και της έκτασης των 23,5 στρεμμάτων, θεωρώντας ότι με την παραμονή της στο Δήμο διασφαλίζεται ο καλύτερος έλεγχος στη διατήρηση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Μάλιστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος,  Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας  είχαν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καταγγέλλοντας τη μεθοδολογία με την οποία εγκρίθηκε στην τακτική συνεδρίαση  της 18ης Φεβρουαρίου 2015 η παραχώρηση και τις παρατυπίες που διαπράχθηκαν και ζητώντας την ακύρωσή της (Διαβάστε περισσότερα για την προσφυγή εδώ).

Βέβαια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση του Ποταμού στην ΤΕΘ Α.Ε. επικαλείται τις διατάξεις 18 άρθρων νόμων και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στηριζόμενη αποκλειστικά στο γεγονός ότι δεν μπορούσε ο Δήμος Θερμαϊκού να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Ουσιαστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπαίνει στην ουσία των καταγγελιών της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», βάσει των οποίων θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ακόμη και παράβαση καθήκοντος.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Μια σφαίρα ένα αντίο» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Ο καιρός της Πρωτομαγιάς