ΔΗΜΑΡ:Αποχωρεί και παραιτεί τους υπουργούς της

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβερνητική κρίση.

Τα όργανα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν με πλειοψηφία την απόσυρση των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που έχει υποδείξει το κόμμα από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η πρόταση του Φ. Κουβέλη- σε ψηφοφορία μπήκε το ζήτημα της απόσυρσης των υπουργών- στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος με το αποτέλεσμα να είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 20 υπερ της αποσυρσης των υπουργών και 6 κατά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι κκ Οικονόμου και Ψαριανός ψήφισαν κατά της πρότασης ενώ ο γραμματέας του κόμματος, κ. Λυκούδης απήχε. 

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος για την συνεδρίαση αναφέρεται “Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους”.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο Δ. Χατζησωκράτης τόνισε πως “Καλούμε τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς που ασκούν κυβερνητική πολιτική να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο ανοχής ο Δ. Χατζησωκράτης άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό και είπε “Δεν τίθεται αυτή την στιγμή το ζήτημα της ψήφου ανοχής. Οταν θα τεθεί θα το αντιμετωπίσουμε”.

Κουβέλης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές
 
“Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης μετά την συσκεψη του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου.
 
“Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.  Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία” προσέθεσε. 
 
“Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς” τόνισε.
 
Αποστασιοποιούνται μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ: “Το άλμα στο κενό έγινε”
 
Δημόσια δήλωση έκαναν τέσσερα στελέχη της εκτελεστικης επιτροπης της ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του κόμαμτος αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
 
Πρόκειται για τους Γιάννη Αντωνίου, Γεράσιμο Γεωργάτο, Σταύρο Λιβαδά και Δώρα Τσικαρδάνη, οι οποίοι κάνουν λόγο για “άλμα στο κενό”.
 
“Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών” αναφέρουν.
 
“Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του” προσθέτουν.

Το παρασκηνιο πριν την συνεδρίαση

Τριγμούς στη ΔΗΜΑΡ προκαλεί η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τη Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση, με κορυφαία στελέχη να ισχυρίζονται πως έπρεπε να στηριχτεί η κυβέρνηση με κάθε κόστος, τη στιγμή που υπουργοί του κόμματος έκαναν λόγο στις χθεσινές συνεδριάσεις ακόμη και για χούντα και διαχώριζαν πλήρως τη θέση τους από την τρικομματική.

Μάλιστα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης περιέγραψε με ιδιαίτερο πάθος -αλλά και αποστροφή- τα… πάθη του από τις πιέσεις του Πρωθυπουργού και των δεξιών συναδέλφων του, αλλά εκείνη που έδωσε ρέστα ήταν η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δεν μάσησε τα λόγια της. “Πρόκειται για χούντα, για πραγματική χούντα”, είπε στους συντρόφους προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση και να συμμετέχει στη λειτουργία της. «Από πέρυσι το καλοκαίρι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια. Η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί να φτάσει μέχρι τέλους. Πρέπει και να συμμετέχουμε και να τη στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση και να πιούμε το πικρό ποτήριον μέχρι τέλους» δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Βασίλης Οικονόμου.Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Οικονόμου δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και φυσικά να μην παραιτηθεί κανένας από τους υπουργούς της. «Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης» τόνισε ο Βασ. Οικονόμου. Πάντως επεσήμανε ότι σέβεται τον Φώτη Κουβέλη και δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το κόμμα.

Χθες το βράδυ ο Γρηγόρης Ψαριανός φέρεται να τόνιζε μπροστά σε δημοσιογράφους ότι «με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και με άλλα είπε στο Μαξίμου», καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον Φώτη Κουβέλη ότι, αν και είχε εξουσιοδοτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή να πει «ναι» στην πρόταση Σαμαρά, συνετέλεσε στη ρήξη με το Μαξίμου.

Αργότερα στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, ο Νίκος Μπίστης επιτίθεται στον Φώτη Κουβέλη να σκληρές εκφράσεις για την απόφασή του να αλλάξει εντελώς θέση μέσα σε λίγες ώρες, ενώ αναγνωρίζει τη στάση που κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «φωνή της λογικής».


 
«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα βαθύτερα αίτια και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Άγγλοι το λένε It is the short answer. Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: «ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση». Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ. ανοχή) έχασε το τρένο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπίστης.

Στηρίζει την απόφαση ο Χατζησωκράτης

Η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση δήλωσε ο Δ. Χατζησωκράτης, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Χατζησωκράτης: Η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζησωκράτης μιλώντας στον Αnt1, τα όργανα του κόμματος που συγκαλούνται σε λίγο θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή το κόμμα έναντι της κυβέρνησης.

«Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης» υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας νωρίτερα στον  τηλεοπτικό σταθμό MEGA. «Είμαστε η αριστερά της ευθύνης. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της δημοκρατίας», εξήγησε τονίζοντας ότι καταγράφηκε μια βασική αντίθεση ανάμεσα στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ και σε αυτή του πρωθυπουργού. «Με δεδομένη αυτή την αντίθεση», όπως είπε, «η ΔΗΜΑΡ θα δει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση».
Ο κ. Λυκούδης επεσήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε με διαφορετικό τρόπο αυτή την αντίθεση και έτσι αυτό που νομίζαμε μέχρι χθες το μεσημέρι ως κοινή στάση σήμερα δεν υπάρχει» υποστηρίζοντας ότι η χώρα δε χρειάζεται εκλογές.
 
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ ζητούν δέκα ομογενειακές οργανώσεις της Αυστραλίας

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στην Αττική