Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Πυλαίας-Χορτιάτη: Ο Κισσός να διατηρήσει τον δασικό του χαρακτήρα

Στις 14-1-2013 συνεδρίασε το Δ.Σ  Πυλαίας- Χορτιάτη  με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με μοναδικό θέμα «τη λήψη απόφασης για την αναστολή της Διαδικασίας υποβολής Αντιρρήσεων κατά των αναρτηθέντων, την 28.11.2012, Δασικών Χαρτών της Τοπικής Ενότητας Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη  και για την υποστήριξη του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής «Ισενλή» της πρώην Κοινότητας Χορτιάτη Ν. Θεσσαλονίκης, η οποία περιλαμβάνει 260 οικόπεδα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Πυλαίας Χορτιάτη πρόκειται για μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της Ζ.Ε.Π  «ΚΙΣΣΟΣ» στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη. Μιας Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας που συστήθηκε το 1985 από την τότε Κοινότητα του Χορτιάτη και τον Συνεταιρισμό Μηχανικών με σκοπό την δημιουργία ενός οικισμού στην περιοχή «Κισσός» στο βουνό του Χορτιάτη. Το συγκεκριμένο έργο σταμάτησε μετά από παρέμβαση οικολογικών ομάδων και άλλων συλλογικοτήτων, γιατί όπως υποστήριζαν,  επρόκειτο για μια παρέμβαση στο οικοσύστημα της περιοχής που θα δημιουργούσε οικολογική καταστροφή. Το έργο σταμάτησε με απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας και  πολλά χρόνια  τώρα  είναι ανενεργό.

Σύμφωνα με το “Δίκτυο” ο Δήμαρχος κ. Καϊτετζίδης έφερε  το θέμα στο Δημοτικό  Συμβούλιο με αίτημα να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την άμεση ανάκληση των αποφάσεων των Δασικών υπηρεσιών  με τις οποίες θεωρήθηκαν και αναρτήθηκαν οι Δασικοί χάρτες και να αναστείλει τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτηθέντων χαρτών ζητώντας το από το Υπουργό ΥΠΕΚΑ μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί  “ως αναδασωτέα η δασωτέα έκταση” 
Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Πυλαίας -Χορτιάτη εκφράζει την αντίθεσή του σε μια τέτοια απόφαση γιατί, όπως τονίζει, “πάγια θέση του είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση και οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή θα βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον”

“Η περιοχή του  Κισσού (Ισενλή) είναι σημαντική για τη διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα ολόκληρου του Χορτιάτη και την υδρονομική προστασία των κατάντη περιοχών. Τυχόν πολεοδόμησή της θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο κατακερματισμό του περιαστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Αυτή η αλλαγή χρήσης που επιχειρείται πάλι σήμερα  έχει απορριφθεί από την κοινωνία της πόλης, δεκάδες φορείς αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη. Ο Χορτιάτης, μαζί με την περιαστική αγροτική-δασική γη γύρω από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να προστατευθεί από πάσης φύσεως «αξιοποιήσεις» και επιπόλαιους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη, συνεκτική ζώνη ήπιων δραστηριοτήτων γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοπονίας, αναψυχής και διατήρησης της βιοποικιλότητας και του πολιτιστικών στοιχείων που απαντούν σε αυτή.” αναφέρει και τονίζει πως “Η ήδη παρούσα κλιματική αλλαγή επιβάλλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της δασικής βλάστησης που παίζει πολλαπλά ευεργετικό ρόλο για το κλίμα γενικά το μικροκλίμα αλλά και την ανάσχεση των νερών έντονων βροχοπτώσεων που αναμένεται επίσης να αυξηθούν. “

Τέλος δηλώνει ότι “δεν μπορεί να ανεχθεί καμία απώλεια των περιαστικών δασών, ιδιαίτερα τώρα που οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών” και καλεί τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη να σταματήσει όλες τις σχετικές δραστηριότητες με τον Κισσό, να προχωρήσει στην απεμπλοκή του από την υπόθεση αυτή και να συνεργαστεί με τις δασικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης. 

“Και αν πραγματικά ο Δήμος θέλει να διεκδικήσει εκτάσεις για αξιοποίηση μπορεί  να διεκδικήσει τις τεράστιες εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν από τον στρατό τόσο στην περιοχή του Χορτιάτη όσο και τις Δημοτικές εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία του Χορτιάτη και που η Δημοτική μας αρχή ποιεί την νησαν.” καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο.

Να σημειωθεό ότι τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισαν το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ σήμερα

Η πρόταση της αποανάπτυξης και η οικοαριστερή προσέγγιση (βίντεο)