Διεθνής Αμνηστία: Να πάψει η εκδίωξη των Ρομά από την Ε.Ε. προς το Κόσοβο

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τέλος στην αναγκαστική επιστροφή των Ρομά στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο αφού οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να υποστούν διώξεις στον τόπο προορισμού τους.
Στην έκθεσή της με τίτλο “Πουθενά καλοδεχούμενοι: σταματήστε την αναγκαστική επιστροφή των Ρομά”, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι Ρομά, αλλά και άλλες μειονότητες που εκδιώκονται από χώρες της ΕΕ με προορισμό το Κόσοβο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των διώξεων.

“Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να παραβιάσουν τη διεθνή νομοθεσία στέλνοντας ανθρώπους σε περιοχές όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διώξεων ή με άλλους σοβαρούς κινδύνους”, σημείωσε η Σιάν Τζόουνς, ειδική σε θέματα Κοσόβου. “Αντιθέτως, η ΕΕ θα έπρεπε να προσφέρει προστασία στους Ρομά (…) μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία παρατήρησε ότι πολλοί Ρομά διώχνονται από την αστυνομία τα χαράματα, μόνο με τα ρούχα που φορούν. Επιστρέφοντας στο Κόσοβο ελάχιστοι από αυτούς λαμβάνουν κάποιου είδους βοήθεια και συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης τις βιαιότητες και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά οι οποίοι συχνά συγχέονται με τους Σέρβους του Κοσόβου επειδή μιλούν την ίδια γλώσσα.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της κοσοβάρικης κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών επιστροφής και επανένταξής τους, οι αρχές δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, την ικανότητα, τους πόρους ή την πολιτική βούληση” να τους διασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες”, σημείωσε η Τζόουνς τονίζοντας ότι ” διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη” να παράσχει προστασία στους Ρομά.

0

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργία διαρκείας στο Δημόσιο στη Σλοβενία

Απολύσεις και στον “Πήγασο”