Διεθνές κύμα αλληλεγγύης για τους απεργούς πείνας

Το κίνημα των 300 μεταναστών απεργών πείνας άρχισε ήδη από σήμερα, δεύτερη ημέρα της απεργίας, να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, ενώ μεταναστευτικά και αντιρατσιστικά κινήματα από την Ευρώπη και την Αφρική ξεκίνησαν ήδη τις πρώτες εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Μετά τη χθεσινή έναρξη της απεργίας, και το κύμα ακραίων αντιδράσεων που προκάλεσε από τα κόμματα της κυβέρνησης και της δεξιάς, αλλά και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, το θέμα της απεργίας πείνας κάνει σήμερα το γύρο του κόσμου, μέσα από δημοσιεύματα εκατοντάδων επίσημων ή εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Τα διεθνή Μέσα, φυσικά, ρίχνουν το βάρος στην ίδια την υπόθεση του μεταναστών και όχι στο ζήτημα του ασύλου, παρουσιάζουν την αποφασιστικότητα των απεργών να προχωρήσουν μέχρι τέλους και την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να τους παραχωρήσει νομιμότητα και δικαιώματα.

Εντωμεταξύ, το πανευρωπαϊκό δίκτυο αντιρατσιστικών οργανώσεων “Welcome to Europe” με σημερινή του ανακοίνωση εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους απεργούς πείνας. Η ανακοίνωση τονίζει ότι το πρόβλημα των “χωρίς χαρτιά” δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά αποτέλεσμα της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα σύνορα και τη μετανάστευση. Η Ευρώπη, συνεχίζει, υποδέχεται τους πρόσφυγες με φράχτες, συνοριοφυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. Αναφέρει επίσης, ότι η διατήρηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, εντείνει το καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης, διαιρεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία και αυξάνει τελικά τα κέρδη από τη μεταναστευτική εργασία (ολόκληρη η ανακοίνωση).

Η ανακοίνωση καταλήγει σε ένα κάλεσμα για μία πανευρωπαϊκή εβδομάδα δράσεων, από 7 ως 13 Φλεβάρη, με στόχο τη μετανάστευση όλων των μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την εκδήλωση της αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας στην Ελλάδα. Ήδη, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της Γερμανίας καλούν σε συγκεντρώσεις στις ελληνικές πρεσβείες στις 10 και 11 Φλεβάρη.

Παράλληλα, εχθές, ημέρα έναρξης της απεργίας πείνας, αντιρατσιστικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τη Δυτική Αφρική ξεκίνησαν ένα καραβάνι διαμαρτυρίας στις χώρες της Δ. Αφρικής, διεκδικώντας ελευθερία στα σύνορα και δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη. Οι οργανώσεις που μετέχουν στο καραβάνι απεύθυναν δημόσια δήλωση αλληλεγγύης προς τη συνέλευση των απεργών πείνας, όπου αναφέρουν:

“Έχετε περιγράψει τους κινδύνους της φυγής και της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, λόγω της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων και των δικτατοριών, όπως και λόγω της καταπίεσης των πολυεθνικών εταιρειών και των πολιτικών τους
υπαλλήλων. Αυτή ακριβώς είναι η άδικη πραγματικότητα στην Αφρική, την οποία αντιπαλεύουμε και εμείς με το αυτό το Καραβάνι.
Έχετε ξεκινήσει αγώνα ενάντια στο ευρωπαϊκό καθεστώς συνόρων και το σύγχρονο απαρτχάιντ – και εμείς κάνουμε το ίδιο!
Αγωνίζεστε κατά της εκμετάλλευσης και του στιγματισμού και ζητάτε ίσα δικαιώματα – όπως και εμείς!

Θα γνωστοποιήσουμε αυτά τα κοινά αιτήματα σε αυτές τις δύο εβδομάδες της περιήγησής μας στη Δυτική Αφρική και στη συνέχεια στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Ντακάρ. Ταυτόχρονα, θα προωθήσουμε τον αγώνα σας στο Ντακάρ και θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διεθνή αλληλεγγύη.”

 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διεθνής καταδίκη για το μακελειό στη Μόσχα

Να συλληφθεί αμέσως ο Ελιέζερ Μαρόμ!