Διαρροή απόρρητων εγγράφων για το Ιράκ

Τη διαρροή 400.000 εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Τα έγγραφα που πιθανολογείται ότι θα δημοσιοποιηθούν στο Wikileaks το αργότερο την Τρίτη πιστεύεται ότι αφορούν μάχες, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις απώλειες αμάχων.
 Ομάδα 120 ατόμων στο αμερικανικό πεντάγωνο επανεξετάζει τους φακέλους για τον πόλεμο στο Ιράκ προκειμένου να διαπιστώσει πιθανές συνέπειες από τη διαρροή στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γκέιτς εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Αυγούστου προς τον γερουσιαστή Καρλ Λέβιν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, μετά την δημοσίευση των εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks τον Ιούλιο.

Το περιεχόμενο της επιστολής περιήλθε στη γνώση τόσο της εφημερίδας The New York Times, όσο και του ειδησεογραφικού δικτύου CNN.

Στις 26 Ιουλίου 2010, ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό Guardian, τους New York Times και το γερμανικό Spiegel, υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.
ανασημοσίευση απο skai.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

“Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση”

Στάσεις εργασίας σήμερα στα ΚΕΠ