Διαδήλωση κατά της λιτότητας και της ανεργίας στη Πορτογαλία

Σήμερα στη Λισαβόνα και σε δέκα άλλες πόλεις χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λιμπερτάντε και την πλατεία Ρόσιο με αιτήματα την αλλαγή της πολιτικής για να αντιστραφεί η ανοδική τάση της ανεργίας, να σταματήσει η ημιαπασχόληση των νέων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

«Η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας χθες είναι απλώς ντροπή. Η διαδήλωση αυτή είναι η αρχή ενός κύματος κινητοποιήσεων», σύμφωνα με την Τζοάνα Μανουέλ, συμβασιούχο καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία θα χάσει τη δουλειά της στο τέλος του έτους.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία στόχο έχουν το περιορισμό το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,6% και να πείσουν τις αγορές ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης.

«Η κρίση είναι το πρόσχημά τους» έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα: «»Χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός».

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ από μια ομάδα νέων που αυτοαποκαλούνται «Γενιά της Αβεβαιότητας». Στο μπλογκ τους αναφέρουν ότι δεν έχουν δεσμούς με κανένα πολιτικό κόμμα. «Διαδηλώνουμε έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για την αβέβαιη κατάστασή μας – πολιτικοί, εργοδότες ή και εμείς οι ίδιοι – να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε γρήγορα αυτήν την πραγματικότητα που έχει καταστεί ανυπόφορη», γράφουν στο μανιφέστο τους.

Αναδημοσίευση tsantiri.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η νεολαία της Πορτογαλίας αντιδρά στην ανασφάλεια

Αναχωρούν σήμερα οι μετανάστες απεργοί από Υπατία – η τελευταία ανακοίνωση