Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στο Ισραήλ

Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ για την «προάσπιση της δημοκρατίας» και κατά της εκστρατείας της άκρας δεξιάς που έχει στόχο να πλήξει αριστερές οργανώσεις.

Οι διαδηλωτές -15.000 σύμφωνα με τους οργανωτές- Εβραίοι στην πλειοψηφία τους αλλά και Άραβες, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ πριν συγκεντρωθούν έξω από το μουσείο της πόλης, μετά την έκκληση αρκετών δεκάδων οργανώσεων και αριστερών κομμάτων για την «προάσπιση της δημοκρατίας όσον ακόμη είναι καιρός».

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Είναι βασικό το μήνυμά μας να εισακουστεί από την εξουσία», δήλωσε ένας από τους οργανωτές, ο Γιαρίβ Οπενχάιμερ, εκπρόσωπος του κινήματος Ειρήνη Τώρα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ισραηλινές, παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες, ενώ τα πανό τους έγραφαν: «ειρήνη αντί για εγκλήματα πολέμου», «δεν χτίζεται η δημοκρατία πάνω σε ρατσιστικούς νόμους», «η άκρα δεξιά: κίνδυνος για το Ισραήλ».

Η διαδήλωση, για την πραγματοποίηση της οποίας η αστυνομία είχε δώσει άδεια, οργανώθηκε σε απάντηση για την απόφαση του κοινοβουλίου στις 6 Ιανουαρίου να συγκροτήσει μια επιτροπή που θα ερευνήσει τις πηγές χρηματοδότησης των οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια εκστρατεία απονομιμοποίησης των οργανώσεων αυτών, την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες η ακροδεξιά και κυρίως το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ο Λίμπερμαν κατηγορήσει τις οργανώσεις αυτές ότι «είναι συνένοχοι των τρομοκρατών» και όιτ «έχουν μοναδικό σκοπό να αποδυναμώσουν τον ισραηλινό στρατό».

Η συγκρότηση της ερευνητικής επιτροπής χαρακτηρίστηκε αντιδημοκρατική όχι μόνο από την αριστερά αλλά και από τη δεξιά. Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Ρόιβεν Ρίβλιν, μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και τρεις υπουργοί του κόμματος διατύπωσαν επικρίσεις.

Στόχος της επιτροπής είναι να ερευνήσει, για παράδειγμα, την οργάνωση Σπάστε τη Σιωπή, όπου πρώην στρατιώτες καταθέτουν μαρτυρίες για την πραγματικότητα της σύγκρουσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και το Machsom Watch (Παρατηρητήριο των Σημείων Ελέγχου) που ελέγχει και συντάσσει εκθέσεις για τη συμπεριφορά των στρατιωτών, συγκεκριμένα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μία ιστορία για τα σκουπίδια*

Άλλη μια γκάφα της ελληνικής αστυνομίας