Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Στις 22:45 ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν παραιτείται μέχρι τον Σεπτέμβρη όπου και θα προκηρυχτούν εκλογές.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο, καθώς, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πρόεδρος της χώρας, Hosni Mubarak, εμφανιζόταν έτοιμος να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση.

Ο Mubarak ανέβηκε τελικά στο βήμα στις 22:45 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Πέμπτης και απήυθυνε το τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις ίδιες μόνο υποσχέσεις που είχε δώσει με το προηγούμενο του διάγγελμα. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου και ότι θα προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές ώστε να διευρυνθεί το δικαιώμα συμμετοχής στην πολιτική ζωή. Κατά τα άλλα εμφανίστηκε τελικά γατζωμένος στην εξουσία, διαψεύδοντας έτσι ακόμα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα εμφανίστηκε να προλέγει τη σημερινή αποχώρηση Μουμπάρακ.

Το διάγγελμα Μουμπάρακ προκάλεσε φυσικά κύμα αγανάκτησης στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ, το οποίο φτάνει σήμερα το ένα εκατομύριο. Οι διαδηλωτές κουνούν σε μια συμβολική κίνηση τα παπούτσια τους στον αέρα, ενό μέρος της ήδη κινείται προς το Προεδρικό Μέγαρο και το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από το προκλητικό διάγγελμα του αντιπροέδρου ΣουλεΪμάν, ο οποίος αφού …υπερασπίστηκε την επανάσταση και αποκέλεσε τους νέους ήρωες, κάλεσε τον κόσμο να γυρίσει στις δουλειές του.

Η αυριανή ημέρα, για την οποία έχουν καλεστεί ήδη μεγάλες διαδηλώσεις, αναμένεται να είναι η κρισιμότερη μέχρι σήμερα για το μέλλον της αιγυπτιακής επανάστασης.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μεταναστευτική πορεία

113 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ