ΔΕΗ: νέες αυξήσεις στα τιμολόγια

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να εγκρίνει την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου τα νέα αυξημένα τιμολόγια τηςΔΕΗ, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αφού προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως και το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», προβλέπονται αυξήσεις μέχρι και 13,7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αλλά και ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

Η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώνεται ως εξής:

* Από 0-800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%

* Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6%

* Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7%

* Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7%

* Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6%

* Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4%

* Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%

Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι προσαρμογές αυτές θα γίνουν σταδιακά ως το 2013.

Όπως ισχύει μέχρι στιγμής, οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια, ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους.

Για τον ίδιο λόγο αυξάνονται τα αγροτικά τιμολόγια κατά 5% ενώ:

– Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9% αντίστοιχα.

– Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

– Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4% και 13,5% αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).

Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια).

Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ, ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11% στο 13%).

 

Πηγές: Τα Νέα, Econews 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το Υπουργείο Παιδείας και o Τζωρτζ Όργουελ

“Καλλικράτη” στα σχολεία σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας