Χρήματα υπάρχουν μόνο για εξοπλισμούς

Φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ περί γαλλογερμανικού άξονα πιέσεων στην Ελλάδα για νέους εξοπλισμούς, ενώ στην Αθήνα μονογραφούσαν τα συμβόλαια για νέα υποβρύχια, με προκαταβολές ζεστού χρήματος 300 εκατ. ευρώ εντός του έτους!
Τι κι αν στο Οικονομικών αναζητούν ένα δισ. ευρώ για να κλείσουν την τρύπα του προϋπολογισμού και ο Γ. Παπακωνσταντίνου σκέφτεται να περικόψει κονδύλια από… εξοπλισμούς. Αραγε, ποιους ακριβώς εννοεί;

Το φιτίλι άναψε ο βουλευτής των Πρασίνων, που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι στέκει απαθής μπροστά στις πιέσεις που -εν μέσω κρίσης- ασκούνται στην Ελλάδα για αγορές όπλων. «Τον Αύγουστο εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα», είπε ο Κον Μπεντίτ.
Πράγματι, αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Αμυνας μονογραφούσαν τα συμβόλαια για την αγορά δύο επιπλέον υποβρυχίων «τύπου 214», κόστους ενός δισ. ευρώ, εκτός των τεσσάρων που έχουμε παραγγείλει και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Το συμβόλαιο, μάλιστα, υποχρεώνει την ελληνική πλευρά στην άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την Abu Dhabi Mar και την Thyssen, και τους Γερμανούς σε ρόλο συνεταίρου. Και να σκεφτεί κανείς, ότι προ 2-3 ετών οι Γερμανοί προσέφεραν στην Ελλάδα σχεδόν τζάμπα δυο υποβρύχια «τύπου 209». Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις -αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με τα υποβρύχια ντιλ- για έξι γαλλικές φρεγάτες μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το πρόγραμμα υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 6 δισ. ευρώ. Οπως κι αν τα μετρήσει κανείς, δεν είναι λίγα.
Στο ίδιο μήκος κύμματος, για νέους εξοπλισμούς, κινήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Στη Αθήνα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι πήραν τη σκυτάλη και έφεραν ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που προχώρησε σε περικοπές 4 δισ. ευρώ στις αμυντικές της δαπάνες.
Αν και δεν το συνηθίζει, ο υπουργός Αμυνας θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η αναφορά σε διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεν είναι ακριβής». Κατά κυριολεξία, πράγματι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται, αφού τώρα πια πέφτουν οι υπογραφές. Προσθέτει δε με έμφαση ότι τα «ζητήματα της αμυντικής πολιτικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο του μνημονίου».
Ακροβατώντας μεταξύ ουσίας και πραγματικότητας, απαντά ότι επί υπουργίας του «δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά με συστηματικό τρόπο επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των τελευταίων πολλών ετών». Κατά τον υπουργό, πρόκειται για διευθετήσεις ανειλημμένων υποχρεώσεων προηγούμενων κυβερνητικών περιόδων. Αυτό εννοούσαν στο ΠΑΣΟΚ όταν προεκλογικά υποσχόταν την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων