“Χρειάζεται ειρήνη, όχι εποικισμούς”

 

Το Ισραήλ συνεχίζει την εποικιστική πολιτική εξοργίζοντας τους εταίρους του. Κατά τον ακτιβιστή Ούρι Αβνέρι, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλει λύση στη βάση δύο χωρών.

H ειρήνη είναι το ζητούμενο κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κυρίως στον τόπο γέννησης του Θεανθρώπου. Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο κάθε άλλο παρά την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού προοιωνίζουν. Η πρόθεση του πρωθυπουργού Νετανγιάχου να επιταχύνει την κατασκευή σπιτιών για εποίκους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ καταδικάστηκε από τα ΗΕ, αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Κίνδυνος από τα δεξιά»

Το Ισραήλ όμως βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές και όπως υποστηρίζει ο Ούρι Αβνερί, δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής στην Κνεσέτ και ακτιβιστής, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επιδοθεί σε άγρα ψήφων από το δεξιό στρατόπεδο. «Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει την οικοδόμηση όσο είναι δυνατόν περισσότερων κατοικιών για εποίκους, καταρχήν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και εσωτερικοπολιτικούς» υποστηρίζει ο Αβνέρι. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση του Μπένζταμιν Νετανιάχου έρχεται περισσότερο από το δεξιό στρατόπεδο και όχι από το αριστερό. Φοβάται ότι θα χάσει ψήφους από το δεξιό κόμμα ‘Η Ισραηλινή Εστία΄ του νεαρού προέδρου του Ναφτάλι Μπένετ. Και θέλει να δείξει ότι ο ίδιος είναι περισσότερο ακραίος από αυτόν. Η καταδικαστική απόφαση των ΗΕ αποτελεί μόνο το πρόσχημα».

«Πράξεις, όχι μόνο λόγια»

Η εξαγγελία του Νετανιάχου δεν σημαίνει βέβαια ότι θα χτιστούν και τα σπίτια, αυτό εξαρτάται από το πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις του ευρωπαϊκού και αμερικανικού παράγοντα, σημειώνει ο Ισραηλινός ακτιβιστής. Και το ερώτημα είναι εάν συνάδει η εμμονή του Ισραήλ στην εποικιστική πολιτική με τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών. «Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα, διότι δεν θέλουν αντιπαλότητες με το Ισραήλ», τονίζει ο Αβνέρι. «Το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ισχυρό και επηρεάζει πολύ τους Αμερικανούς.

Στην πραγματικότητα αυτό το λόμπι δεν υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του Ισραήλ, αλλά τα συμφέροντα της δεξιάς κυβέρνησης. Κάθε λογικός άνθρωπος σκέφτεται ότι το Ισραήλ χρειάζεται ειρήνη και όχι εποικισμούς, χρειάζεται ειρήνη με τον παλαιστινιακό λαό και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Όποιος το αγνοεί, δεν ενστερνίζεται τις πραγματικές ανάγκες του Ισραήλ, αλλά πριμοδοτεί την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της λωρίδας της Γάζας. Όποιος υποστηρίζει ότι θέλει να επεκταθεί το εβραϊκό κράτος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιορδάνη, καθιστά κάθε άλλη συζήτηση περιττή. Όποιος ενδιαφέρεται μόνο για θέματα γης, δεν μπορεί να σκέφτεται για λύση στη βάση δύο χωρών».

Εκείνο που λείπει κατά τον Ούρι Αβνέρι είναι οι πράξεις, δεν αρκούν μόνο οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ.

Πηγή:dw

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Δωρεάν συλλογή διηγημάτων από 10+1 νέους συγγραφείς.

Πέθανε ο ηθοποιός Τζακ Κλούγκμαν