Χανιά: Αντιδράσεις για τη θεσμοθέτηση πεδίου βολής σε περιοχή Natura

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη θεσμοθέτηση πεδίου βολής Στρατού στην περιοχή της Χερσονήσου Ροδωπού Χανίων, η οποία είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο σύνολό της στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών διατήρησης «Δίκτυο Natura 2000». Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης στην επιστολή του, η περιοχή είναι κατάσπαρτη από μεγάλο αριθμό μνημείων. Μεταξύ άλλων αναφέρει το Ναό της Δικτύνης Αρτέμιδος, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τον ιστορικό Πύργο, το αρχαίο λιθόστρωτο (καλντερίμι) το οποίο συνέδεε την κραταιά Πολυρρήνια με τον ναό της Δικτύνης Αρτέμιδος και ο δήμος είχε αναδείξει και προστατεύσει σε συνεργασία με την ΚΕ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων πολλά σημεία της διαδρομής του, σωζόμενα μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονίδης τονίζει ότι παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια θεσμοθέτησης Πεδίου Βολής Αεροπορίας στην περιοχή, όμως τελικά αυτή ματαιώθηκε εξαιτίας της μεγάλης περιβαλλοντικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας της περιοχής.
«Η τοπική κοινωνία εκφράζει την ανησυχία της για τη διαφαινόμενη μετατροπή του φυσικού οικοτόπου σε πεδίο βολής της Vης Μεραρχίας και μέσω του Δημάρχου Κολυμπαρίου υπενθυμίζει αφενός ότι, στην περιοχή υπάρχει σ’ όλη την έκτασή της μεγάλος αριθμός μνημείων μεγίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας, αφετέρου ότι, ο Ροδωπός αποτελεί τη μοναδική χερσόνησο στην Κρήτη που δεν έχει υποβαθμιστεί από ανθρώπινες επεμβάσεις και οχλούσες δραστηριότητες», αναφέρουν από την πλευρά τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Παράλληλά, ρωτούν αν θα αναζητηθεί μια περιοχή σε καταλληλότερη τοποθεσία και αν θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε στις ειδικές ζώνες διατήρησης να εξασφαλίζεται η διατήρηση των οικοτόπων και να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους καθώς και οι σημαντικές διαταραχές των ειδών.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή το παραπάνω θέμα, θέτοντας το γενικότερο ζήτημα της θεσμοθέτησης πεδίων βολής σε περιοχές προστατευόμενες και ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 και καλεί την Κομισιόν να κρίνει ως ασύμβατη την ύπαρξη πεδίων βολής εντός τέτοιων περιοχών.
από tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τερμάτισαν εχθές την απεργία πείνας οι πρόσφυγες του Κέντρου Υποδοχής Λαυρίου

Συλλαλητήριο εργαζομένων security