Αυτοαπασχόληση και επιχειρηματικότητα στην Κούβα

Το σχέδιό της για την επέκταση του ιδιωτικού τομέα, ανακοινώνοντας ότι θα επιτραπεί η αυτοαπασχόληση σε 178 δραστηριότητες και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη χορήγηση πιστώσεων στους νέους επιχειρηματίες της χώρας, παρουσίασε σήμερα, μέσα από την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Granma, η κυβέρνηση της Κούβας.

Με βάση το σχέδιο, θα επιτραπεί στους Κουβανούς να πωλούν τρόφιμα, να προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ, εκπαίδευσης ζώων, επισκευής αυτοκινήτων και κατοικιών, να πωλούν κρασί και πολλά άλλα πράγματα που δεν επιτρεπόταν ως τώρα να πωλούν, στο πλαίσιο μιας απελευθέρωσης της ελεγχόμενης από το κράτος κουβανικής οικονομίας.
Ο σημαντικότερος στόχος της μεταρρύθμισης είναι “διατηρηθεί και να συνεχιστεί η τελειοποίηση του σοσιαλισμού” αυξάνοντας την παραγωγικότητα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η αυτοαπασχόληση, προστίθεται, δίνει στον εργάτη “έναν άλλο τρόπο να αισθάνεται χρήσιμος με την προσωπική του προσπάθεια”.
Η Granma αναφέρει ότι τα ιδιωτικά εστιατόρια, γνωστά ως “παλαδάρες”, θα μπορέσουν να επεκταθούν στις 20 θέσεις πελατών, από το σημερινό όριο των 12. Πολλά δημοφιλή “παλαδάρες” ήδη αγνοούν τον περιορισμο των 12 θέσεων. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν άδεια να ζουν εκτός της χώρας θα μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους όταν λείπουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη, μαζί με την κεντρική τράπεζα, τη δυνατότητα να χορηγούνται πιστώσεις για να βοηθηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι να στήσουν και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Πολλοί αναμένεται να πάρουν χρήματα για να ξεκινήσουν από συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό. Έγγραφα του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ανέφεραν πως οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που θα κυμαίνονται από 10% ως 40% των ακαθάριστων εσόδων τους, αναλόγως της επιχείρησης, συν άλλο ένα 25% για το εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Η Granma αναφέρει πως οι φόροι θα αυξήσουν τα κυβερνητικά έσοδα και θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η “αρμόζουσα αναδιανομή” τους.
Αναδημοσίευση από enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αύριο η δίκη των τριών μαθητών από τα Γιάννενα

Κόβει τα νυχτερινά δρομολόγια ο ΟΑΣΘ