Αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και στη Βρετανία

Μετά από τέσσερις μήνες διεργασιών ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, κ.Τζορτζ Όζμπορν, θα παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου το τελικό σχέδιο για το νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας της χώρας.
Το σχέδιο για την αναθεώρηση των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εκτιμάται ότι φτάνει τα 83 δισεκατομμύρια στερλίνες και περιλαμβάνει μείωση των προϋπολογισμών των υπουργείων (έως και κατά 25%), αλλαγές στο κράτος πρόνοιας, στις αμοιβές και στα επιδόματα των υπαλλήλων. Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε απώλεια έως και 490.000 θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Και βέβαια στην περικοπή των δαπανών θα προστεθούν και φοροεισπρακτικά μέτρα, με τις αυξήσεις φόρων που θα δρομολογηθούν να ελπίζεται να συγκεντρώσουν έως και 29 δισ. στερλίνες.
Από την άλλη περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε ένα συνδικαλιστικό φόρουμ και ακόμη 500 διαδήλωσαν την Τρίτη στο Λονδίνο κατά του προγράμματος λιτότητας που αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Μην καταστρέφετε τη Βρετανία», «Όχι στις μειώσεις», «Αποφάσεις που κάνουν κακό στους φτωχούς», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν δίπλα στο κοινοβούλιο, κοντά σε ένα συνεδριακό κέντρο όπου συνδικαλιστές είχαν διοργανώσει μία συζήτηση για το θέμα.
«Στη χειρότερη περίπτωση οι δημοσιονομικές μειώσεις θα παρατείνουν την ύφεση. Στην καλύτερη περίπτωση θα μας καταδικάσουν σε πολλά χαμένα χρόνια αυξημένης ανεργίας και τόσο μικρής οικονομικής ανάπτυξης ώστε το έλλειμμα θα παραμείνει μεγάλο», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Μπρένταν Μπάρμπερ, γενικός γραμματέας της TUC, πρώτη βρετανική συνδικαλιστική ομοσπονδία.
Παρά τις υποσχέσεις του ο νέος ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δεν πήρε μέρος στις διαδηλώσεις.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Εφημερίδες!!!!