Ατομικές συμβάσεις σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Εξαπλώνονται σταδιακά οι πλήρως εξατομικευμένες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις. Σύμφωνα με μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, τα επόμενα θύματα είναι οι 40 εργαζόμενοι στη χονδρεμπορική εταιρεία διακίνησης βιβλίων “ΓΕΩΡΓΙΟΥ”. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή των καινούργιων κατευθύνσεων, που ενθαρρύνονται και από τον πρόσφατο νόμο Κατσέλη, στον κλαδο του βιβλιου στη θεσσαλονικη.

Οι υπάλληλοι του καταστήματος καλούνται να υπογράψουν ατομικά συμφωνητικά με τον εργοδότη, με τα οποία αποδέχονται ότι οι ώρες εργασίας, και αναλογικά ο μισθός, μειώνονται από 8 σε 6,5 ημερησίως. Μάλιστα, η τελική αμοιβή δεν αναφέρεται ακόμα και στο πρότυπο που κυκλοφορεί μένει κενή για να συμπληρωθεί προφανώς διαφορετικά για τον καθένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης με αυτό τον τρόπο δεν εξαντλεί ακόμα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος, όπως η εκ περιτροπής απασχόληση, γεγονός που καθιστά το μέλλον των εργαζομένων ακόμα πιο δυσοίωνο.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καθορίσει ακόμα τη στάση τους, καθώς αν αρνηθούν να υπογράψουν, απειλούνται -προφανώς- με απόλυση. Το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου ωστόσο, καταγγέλει την εργοδοτική πρακτική και προσανατολίζεται σε άμεσες κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου:

(το γραφιστικό από http://antistachef.wordpress.com)

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΛΑΣΤΙΧΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΛΑΣΤΙΧΟ

Η εταιρεία διακίνησης βιβλίου Π.Γεωργίου Α.Ε αποφάσισε να προβεί στην μετατροπή των εργασιακών συμβάσεων των υπαλλήλων της.

Συγκεκριμένα, εκβιαστικά καλεί σε υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας με τις οποίες υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθολογικών αποδοχών.

Οι συμβάσεις αυτές απευθύνονται σε ήδη χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους-κάτι το οποίο γνωρίζουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στο χώρο του βιβλίου – και αποσκοπούν στην ψυχολογική και επαγγελματική ομηρία των εργαζομένων.

Η πορεία της εταιρείας δεν δικαιολογεί τόσο αιφνίδια και ακραία μέτρα, μέτρα που έχουν ως πρώτο και κύριο στόχο τους εργαζόμενους αυτής.

Η εταιρεία Π.Γεωργίου είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησης βιβλίου στην Ελλάδα με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, όπως η ίδια προβάλλει στους πελάτες της. Ακόμα όμως και σε εποχές «παχιών αγελάδων» η εταιρεία ουδέποτε εφάρμοσε πλήρως τις κλαδικές συμβάσεις που υπογραφεί το σωματείο μας εδώ και χρόνια. Τώρα θέλει να είναι η πρώτη στη Θεσσαλονίκη που θα εφαρμόσει τους νέους αντεργατικούς νόμους ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου συνολικά για τον κλάδο. Για το σωματείο μας αυτό είναι κήρυξη πολέμου.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρεπει να συναινέσει και ότι στεκόμαστε στο πλευρό όσων συναδέλφων έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Απαιτούμε την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει και δεν δεχόμαστε κάτι λιγότερο από αυτές! Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας οδηγεί στην άρνηση της καρατόμησης στοιχειωδών δικαιωμάτων μας.

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη την εποχή της ευφορίας τους –

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τις ζωές ΜΑΣ στο βωμό του κέρδους ΤΟΥΣ
 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βίντεο από την πορεία στη γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη

Επέμβαση του ελληνικού στρατού στις κοινωνικές εξεγέρσεις εντός και εκτός χώρας με εντολή ΝΑΤΟ