in

Αθώος ο πρώην πρόεδρος ΟΤA για τη ρύπανση στη χωματερή του Δερβενίου

Αθώος ο πρώην πρόεδρος ΟΤA για τη ρύπανση στη χωματερή του Δερβενίου

Αθώος κρίθηκε από το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. ν. Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτης, στη σημερινή δίκη η οποία έγινε έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν πολίτες της Ευκαρπίας,  μέλη των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι η μήνυση αφορά τη ρύπανση του πέριξ χώρου της πρώην χωματερής του Δερβενίου, αλλά και το μοναδικό ρέμα του Μύλου λόγω των ελλιπών εργασιών που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι το ρέμα αυτό καταλήγει μέσω του Δενδροποτάμου στο Θερμαϊκό κόλπο.

Το δικαστήριο  έκρινε αθώο τον κ. Γαλαμάτη “ελλείψη δόλου, ή βαριάς αμέλειας” αλλά αποδέχτηκε το σκεπτικό των κατοίκων και των φορέων ότι υπήρξε υποβάθμιση  της περιοχής λόγω της ρύπανσης που υπέστη το ρέμα.

Η ιστοσελίδα avatonpress.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Μανόλη Λαμτζίδη, δικηγόρο της υπόθεσης από τη μεριά των πολιτών που κατέθεσαν τη μήνυση ο οποίος δήλωσε πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο “κατά το διάστημα που ήταν Πρόεδρος (30.5.2012- 15.10.2012), παρόλο που είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για τη μεταφροντίδα του χώρου της παλαιάς χωματερής Δερβενίου προκάλεσε μεταβολή στο περιβάλλον η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία , στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων ,αφού παρέλειψε να κατασκευάσει παράθυρα εκτόνωσης βιοαερίου και να κατασκευάσει για τα διασταλλάζοντα (οι κάτοικοι το αποκαλούν ειρωνικά «σκουπιδόζουμο») δίκτυο συλλογής και να τα μεταφέρει στο βιολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης για περαιτέρω επεξεργασία», ενώ διατηρεί «αγωγό στο κάτω μέρος της χωματερής που εκβάλλει στο παρακείμενο ρέμα και από τον οποίο ρέουν συνεχώς υγρά (το «σκουπιδόζουμο»), που υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές στο BOD5.”
Όπως μας τόνισε ο κ. Λαμτζίδης, “Η δίκη αυτή είναι ένας μοχλός που οι πολίτες αγνοούν. Μπορούν απλά οι πολίτες με μία αναφορά – μήνυση σχετική με τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχουν επέλθει από ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, να πραγματοποιηθούν δίκες για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η δίκη δεν αφορά μόνο τον κ. Γαλαμάτη, αλλά και όλες τις πρώην και νυν διοικήσεις του συνδέσμου ΟΤΑ. Το ζήτημα είναι όπως ζητούν και οι πελάτες μου, με τη δίκη να δρομολογηθούν και τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης της ζημιάς- ρύπανσης που έχει γίνει και όχι απλά μία πιθανή αθώωση ή ενοχή του κατηγορούμενου, έτσι ώστε να αποτελέσει μια αφορμή στο μέλλον να τιμωρούνται οι περιβαλλοντικές παραβάσεις”.

Ο κ. Λαμτζίδης καταλήγει λέγοντας ότι “Στις Δυτικές Συνοικίες, με κορυφαίες τις κινητοποιήσεις κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας και κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων από τον «ΤΙΤΑΝ», οι κάτοικοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση!

Η συγκεκριμένη δίκη αφορά και «βάζει στο περιβαλλοντικό παιχνίδι» τους οικείους Δήμους, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τα Πανεπιστήμια, τις ΜΚΟ , τους «φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» και έναν αόριστο αριθμό φυσικών προσώπων για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους σε τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα.¨

Επίσης το avatonpress.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον γραμματέα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας. Ο κ. Μιχάλης Σπάσος δήλωσε :

“Δεν επιδιώκεται το “κυνήγι” του κ. Γαλαμάτη και η πιθανή ενοχή του, που εν τέλει ίσως και να έχει και τις λιγότερες ευθύνες σε διάστημα θητείας 6 μηνών , αλλά οι ευθύνες που βαραίνουν το σύνδεσμο ΟΤΑ – ΦΟΔΣΑ.

Εδώ και τόσα χρόνια δεν ¨έσκυψε¨ το κεφάλι για να λυθούν αυτά τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, δείχνοντας προκλητική άγνοια.

Είναι μια δίκη περιβαλλοντική και δευτερευόντως πολιτική.

Υπόψη ότι έπρεπε να είχαν γίνει και τα εξής:

α) Βιολογικός καθαρισμός για τα διασταλάζοντα υγρά, τα οποία αφού θα επεξεργαζόταν, θα ήταν κατάλληλα για να ποτίζουν τα παρακείμενα δέντρα και φυτά.
β) Ανάπλαση – αντικατάσταση των δεκάδων δέντρων (κυρίως πλατανιών) που έχουν καταστραφεί από τη ρύπανση που υπήρχε εδώ και 3 δεκαετίες από τα στραγγίσματα της χωματερής.
γ) Κατασκευή δικτύου συλλογής, ελέγχου και απαγωγής του βιοαερίου, με δυνατότητα εκμετάλλευσής του
δ) Τεχνική μελέτη που να περιλαμβάνει την αξιοποίηση και την προσβασιμότητα του ¨ρέματος του Μύλου¨ σε συνδυασμό με την ανάπλασή του (από την πολύχρονη ρύπανσή του) και τη σύνδεσή του με το Περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου που χτίστηκε πάνω στην παλιά χωματερή.

Αυτές τις 4 ενέργειες, τεκμηριωμένες με την αντίστοιχη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που είχε βγει το 1996, αλλά δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε, τις καταθέσαμε με έγγραφό μας προς την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά και ζητήσαμε επίσημα πλέον την προώθησή τους προς το σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ με την προοπτική ανεξαρτήτως αποτελέσματος της δίκης να δρομολογηθεί επιτέλους η πραγματοποίησή τους.

Ο σκοπός είναι να γίνει η αποκατάσταση όπως πρέπει και όχι έτσι απλά η καταδίκη του κ. Γαλαμάτη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΒΙΟΜΕ: Εκδήλωση και ρεμπέτικο γλέντι στο “Σχολείο”

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σε αποχή διαρκείας οι ανταποκριτές του ΟΓΑ από τις 3 Νοεμβρίου