Ας τον αφήσουμε να κάνει «αριστερή πολιτική»

του Βασίλη Στόλη 

Την Αριστερά είχε σαν στόχο στην σημερινή ομιλία του προς την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου την οποία κατηγόρησε για κρατισμό και ότι «επενδύει σε μια κοινωνία μπάχαλο και χαίρεται με το να βλέπει καταστροφές» και επεδίωξε να της κάνει ένα… μάθημα “αριστερής πολιτικής”.

«Δεν είναι προοδευτικό το κράτος να έχει εκατοντάδες άχρηστους οργανισμούς για να υπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και να στέλνει το λογαριασμό στον πολίτη» είπε ο πρωθυπουργός. Δεν εξήγησε όμως πόσο προοδευτικό είναι το κράτος να ιδωτικοποιεί τον εθνικό αερομεταφορέα, να αποσύρεται από τις αστικές συγκοινωνίες και επί των ημερών να υπογράφει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του ελληνικού σιδηροδρόμου. Προφανώς γι’ αυτόν ο ρόλος του κράτους δεν είναι να παρέχει αυτά τα αγαθά στους πολίτες του αλλά να διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε να τους τα παρέχει ο ιδιωτικός τομέας με… το αζημίωτο φυσικά, η πεμπτουσία της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Αυτή είναι αριστερή πολιτική για τον πρωθυπουργό, να πληρώνουμε το αντίτιμο στον ιδιωτικό τομέα το οποίο συμπτωματικά όλο και αυξάνεται κι ενώ οι μισθοί μειώνονται ή παγώνουν. Ο πρωθυπουργός σίγουρα θα υιοθετεί την άποψη του υπουργού του κ. Βούγια ότι είναι αδικία να πληρώνουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας τα εισιτήρια των Αθηναίων και κατά την ίδια λογική τα πλοία αυτών που κατοικούν σε νησιά άγονων γραμμών, την Αγροτική Τράπεζα των αγροτών και άλλα πολλά από τα οποία δεν ωφελείται ένας πολίτης αλλά τα πληρώνει (το κορόιδο!).

“Είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στα παιδιά σου… είναι προοδευτικό να επιτρέπεις σε κάποιους να βγαίνουν στη σύνταξη στα 45 τους ή να νομοθετείς απαράδεκτες φοροαπαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή να μην εκδίδουν αποδείξεις χιλιάδες επιτηδευματίες;” διερωτήθηκε ο ηγέτης της χώρας και υπέρμαχος της φορολογικής ισότητας. Μόνο που λησμόνησε να μας πει για τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου όπως για παράδειγμα του εφοπλιστικού που προσφέρει 12 εκατ. ευρώ ενώ οι μετανάστες, που η απελπισία τους οδηγεί στο να παλέψουν για τα αυτονόητα δικαιώματα κάνοντας απεργία πείνας, για την πράσινη κάρτα αφήνουν 50 εκατ. ευρώ.

Αυτούς θεωρεί και με τη δήλωσή του ότι «παραβιάζουν τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» καθότι αυτός θέλεις ένα πανεπιστήμιο των μάνατζερς, της δημόσιας υποχρηματοδότησης και της συμμετοχής των εταιρειών. Λησμονεί ότι η αυξήσεις στα παράβολα δεν τους επιτρέπουν να ανανεώσουν τις άδειες. Λησμονεί πολλά ο πρωθυπουργός;

Μάλλον το πρόβλημα είναι ζήτημα αντιλήψεων. Αντιλήψεων για την οικονομία, για τον ρόλο του κράτους και για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Αντίληψης για το πώς είναι δομημένη η κοινωνία και για το ότι οι εκμεταλλευόμενοι και οι εκμεταλλευτές τους δεν μπορούν να συναινούν μεταξύ τους παρά να συγκρούονται. Ο πρωθυπουργός έχει διαλέξει από καιρό με ποιους είναι. Ας τον αφήσουμε να κάνει «αριστερή πολιτική».

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διεθνής καταδίκη για το μακελειό στη Μόσχα

Να συλληφθεί αμέσως ο Ελιέζερ Μαρόμ!