Άρση βουλευτικής ασυλίας για την Μαρίν Λεπέν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την Τρίτη τη βουλευτική ασυλία της Μαρίν Λεπέν, μετά από ψηφοφορία, ώστε να επιτραπεί η δίωξή της στην Γαλλία για ρατσιστικό σχόλιο που είχε κάνει για τους μουσουλμάνους το 2010. Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λεπέν, όπως είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα τουι δικαστηρίου της Λιόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας και ευρωβουλευτής από το 2004, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, για ένα σχόλιό της με το οποίο παρομοίαζε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με την κατοχή του Παρισιού από τους Γερμανούς Ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σχόλιό της αυτό είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες σε τέμενος του Παρισιού, όπου οι πιστοί προσεύχονταν έξω απ’ αυτό λόγω συνωστισμού.

Αν κριθεί ένοχη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 45.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα, η Λεπέν επανέλαβε το σχόλιο που είχε κάνει το 2010, αψηφώντας την απειλή της δικαστικής της δίωξης.

Όπως δήλωσε, το έγκλημά της είναι ότι “τόλμησε να πει αυτό που σκέφτονται οι Γάλλοι, το οποίο είναι ότι οι προσευχές στους δρόμους –οι οποίες συνεχίζονται στο γαλλικό έδαφος– συνιστούν κατοχή”.

“Θα πάω στο δικαστήριο με το κεφάλι μου ψηλά για να εξηγήσω ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι σ’αυτήν την χώρα που να λένε στους Γάλλους την αλήθεια”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Το 1998, το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την άρση της ασυλίας του πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετά την δήλωσή του ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια “λεπτομέρεια” της ιστορίας. Γερμανικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει αργότερα για υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανελλαδικές: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών έως τις 12 Ιουλίου

Άρχισε η μετακόμιση του ΠΑΣΟΚ