Αρνείται το Υπ. Παιδείας τις αναγκαίες αποσπάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα

Με σημερινό, κοινό, Δελτίο Τύπου οι Πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων όλης της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση της Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει στις αναγκαίες αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των τμημάτων. Επίσης, απορρίπτουν ως ανέφικτη τη λύση της υποκατάστασης των αποσπασμένων από διδακτορικούς και άλλους φοιτητές. Ολόκληρη η ανακοίνωση:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών
Στις 4-10-2010 με επιστολή μας προς την Υπουργό Παιδείας εκθέσαμε συνοπτικά το ζωτικής σημασίας θέμα της δραματικής μείωσης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα Παιδαγωγικά Τμήματα Με αφορμή τα όσα η Υπουργός ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή στις 9-10-10 για το θέμα, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
(α) Στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή ηρεμία και να μην χαθεί κατά το τρέχον εξάμηνο μεγάλο μέρος από το Πρόγραμμα Σπουδών για τους περίπου 15.000 φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν στα Τμήματά μας, ζητάμε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας την εβδομάδα αυτή, ώστε να…

 εξετάσουμε, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την δυνατότητα απόσπασης, ή διάθεσης εκπαιδευτικών στα 19 Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, αφού εξαντλήσαμε χωρίς αποτέλεσμα κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, την επεξεργασία όλων των πιθανών τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως αυτοί που ανέφερε η Υπουργός στην εκπομπή.
(β) Δεν λάβαμε κανένα έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ τον Ιούλιο του 2010 (ή αργότερα) όπου να ζητείται να καταγραφούν οι ανάγκες των Τμημάτων σε αποσπάσεις, να περιγράφεται λεπτομερώς το έργο που καλείται να κάνει ο κάθε αποσπασμένος εκπαιδευτικός και το φόρτο εργασίας που έχουν τα τμήματα εξ αιτίας των Πρακτικών Ασκήσεων που καλούνται να υλοποιούν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
(γ) Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ στις 30/6/2010, τα Πανεπιστήμια έστειλαν εκ νέου καταστάσεις, όπου δίνονται οι σχετικές πληροφορίες, ενώ αρκετά Παιδαγωγικά Τμήματα έστειλαν έγγραφα αναλύοντας τα αιτήματά τους.
(δ) Η πρόταση της Υπουργού να αναλάβουν οι μετεκπαιδευόμενοι στα Διδασκαλεία και οι διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές των Τμημάτων μας, να καλύψουν τις ανάγκες των πρακτικών ασκήσεων των προπτυχιακών φοιτητών δεν αποτελεί λύση, καθώς:
·        Δεν υπάρχουν Διδασκαλεία για όλα τα παιδαγωγικά τμήματα, ούτε μεταδιδακτορικοί φοιτητές σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα.
·        Οι κανονισμοί σπουδών των Διδασκαλείων υπόκειται στις ίδιες διατάξεις με εκείνες των Παιδαγωγικών Τμημάτων από τα οποία εποπτεύονται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τροποποιηθούν, παρά μέχρι τον Απρίλιο κάθε ακαδημαϊκού έτους, οι δε εκάστοτε αλλαγές εφαρμόζονται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
·        Η ανάθεση σημαντικού διδακτικού έργου (από πλευράς φόρτου εργασίας) σε διδακτορικούς φοιτητές, πρέπει να γίνεται με ωριαία αντιμισθία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει το κάθε τμήμα τους διδακτορικούς του φοιτητές να προσφέρουν το έργο αυτό, αν αυτό δεν προβλέπεται ήδη στον κανονισμό λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος. Αλλά κι αν ακόμα προβλέπεται, απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Παιδείας.
·        Η ιδιότητα του μετεκπαιδευόμενου σε Διδασκαλείο, ή του διδακτορικού φοιτητή, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την ικανότητα, τη θέληση και την ύπαρξη χρόνου, για ουσιαστική συμβολή στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών.
      Επισημαίνεται ότι συχνά, οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος.
Η σχεδόν πλήρης κατάργηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα Παιδαγωγικά Τμήματα για φέτος, τα έχει οδηγήσει σε δεινή θέση απέναντι στους φοιτητές του, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την υλοποίηση των Πρακτικών Ασκήσεων, να μην λειτουργούν σωστά – ή και καθόλου- πολλά από τα εργαστήριά τους και να μένει χωρίς καμία υποστήριξη η λειτουργία των Διδασκαλείων.
Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει σήμερα, σημαντικό ποσοστό των φοιτητών τους δεν θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αφού λόγω της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού που να υποστηρίζει διδακτικά και οργανωτικά τις Πρακτικές Ασκήσεις, πέραν των διδασκόντων που τις εποπτεύουν, οι ήδη φοιτούντες δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις υποχρεωτικές για την λήψη πτυχίου Πρακτικές Ασκήσεις στα εξάμηνα που προβλέπονται από τον Οδηγό Σπουδών με τον οποίο εισήχθησαν στο Τμήμα και βάσει του οποίου, εκ του νόμου, πρέπει να αποφοιτήσουν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεες!!!

Έκρηξη σε εργοτάξιο μετρό στη Θεσσαλονίκη