ΑΠΘ: Θα λειτουργήσει με μειωμένο κατά 22% τον τακτικό προϋπολογισμό

Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, που φέτος οδηγεί στην περαιτέρω μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 22%, βρίσκεται η νέα διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που σήμερα ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της.

Το νέο πρυτανικό σχήμα, με πρύτανη τον καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και αντιπρυτάνεις τους καθηγητές Δέσπω Λιάλιου, Σοφία Κουίδου και Γιάννη Παντή, είχε ήδη ξεκινήσει, από το Μάιο, τις ενημερωτικές συναντήσεις με την απερχόμενη πρυτανεία και συμμετείχε στις συνεδριάσεις των Συλλογικών Οργάνων του πανεπιστήμιου, με στόχο την εξοικείωση με τα τρέχοντα θέματα, αλλά και την ομαλή μετάβαση στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει από φέτος το
πανεπιστήμιο είναι οι αυξημένες δαπάνες του εξαιτίας του εργολαβικού προσωπικού, αλλά και της αύξησης του αριθμού των εισαγόμενων και μετεγγραφόμενων φοιτητών.

«Το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ, σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια, είναι ότι δαπανά περίπου το 50% του τακτικού του προϋπολογισμού στο εργολαβικό προσωπικό», δήλωσε ο νέος πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, και πρόσθεσε ότι αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πανεπιστημίου σε περίοδο γενικότερης κρίσης και περικοπών.

Η νέα διοίκηση του πανεπιστημίου θα επιδιώξει λύσεις μέσα από την αυτοδιαχείριση, την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, της περιουσίας και των πόρων του πανεπιστημίου, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να εξαιρεθεί η δημόσια παιδεία από την πολιτική λιτότητας.

Το πρωί, οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές παρέδωσαν και τυπικά το υπηρεσιακό υλικό στη νέα διοίκηση. Ο απερχόμενος πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, ευχήθηκε στον αντικαταστάτη του «τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις» και ζήτησε τη συνεργασία όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες βελτίωσης για το ΑΠΘ.

«Ο πρύτανης είναι αυτός ο οποίος συντονίζει, αλλά όχι αυτός που δημιουργεί τις συνθήκες. Τις συνθήκες βελτίωσης τις δημιουργεί όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα. Καλώ όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμβάλλει ώστε το πανεπιστήμιο να έχει συνεχώς ανοδική πορεία επ’ ωφελεία της κοινωνίας”, είπε ο κ. Μάνθος.

Οι νέες πρυτανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με προσήλωση στις ακαδημαϊκές αρχές και στην κοινωνική αποστολή του πανεπιστημίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Λουκέτο σε πανεπιστημιο-μαιμού

Νεκρός ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους στο Discovery Channel