in

ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα η Πρυτανεία για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης

ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα η Πρυτανεία για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης

Σε αναφορά στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές προχώρησε η Πρυτανεία του ΑΠΘ για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Ιδρύματος από αλληλέγγυους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Μάλιστα η πρυτανεία του ιδρύματος σε μια τόσο δύσκολη χρονική περίοδο όπου πανεπιστημιακά κτίρια, εργατικά κέντρα και Δημαρχεία έχουν καταληφθεί σε όλη τη χώρα νίπτει τας χείρας της εφόσον όπως αναφέρει η κατάληψη δεν αφορά φοιτητικά ζητήματα και πετάει το μπαλάκι στους “φορείς της πολιτείας”, δηλαδή την αστυνομία, για την “εξασφάλιση των συνθηκών λειτουργίας του πανεπιστημίου”. Την ώρα που υγεία του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται σε οριακή πλέον κατάσταση και η κυβέρνηση επιδεικνύει μια πλήρη αδιαλλαξία, εντύπωση προκαλεί πως η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε συνεδρίασή της εν κρυπτώ τη Δευτέρα, η οποία μάλιστα δεν ανακοινώθηκε ούτε καν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος ως είθισται, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο απλά ζητά “να εξαντλήσει την ευαισθησία της η Πολιτεία σχετικά με την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση”, λαμβάνοντας όμως “εκείνα τα µέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόµου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας”. Η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη εξαιτίας της άρνησης του κράτους να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του Ν. Ρωμανού που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασε στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ίδιο κράτος που ήθελε να τον βραβεύσει για την επιτυχία του, αρνείται να του δώσει τις απαραίτητες άδειες που σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ αλλά και πληθώρα πανεπιστημιακών δασκάλων είναι απαραίτητες για τις σπουδές του. Σε αυτό το πλαίσιο η επιλογή της πρυτανείας του ΑΠΘ να καλέσει την αστυνομία, μόνο ένταση μπορεί να δημιουργήσει στους χώρους του πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή της που εστάλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αναφέρει πως “η Πρυτανεία θα ενημερώσει σήμερα εγγράφως τις αρμόδιες αρχές για τη νέα κατάληψη η οποία δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε έχει φοιτητικά αιτήματα. Πράξεις όπως οι παραπάνω εκφεύγουν της αρμοδιότητας των πρυτανικών αρχών και αποτελούν αντικείμενο ευθύνης άλλων θεσμικών φορέων της Ελληνικής Πολιτείας. Η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει την ευθύνη της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος. Το δημόσιο πανεπιστήμιο λειτουργεί με πόρους και σε χώρους που του παρέχει η πολιτεία και είναι στην ευθύνη των φορέων της πολιτείας η εξασφάλιση των συνθηκών που θα του επιτρέψουν να λειτουργεί και όχι να στραγγαλίζεται από τις συνεχόμενες καταλήψεις”.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται στην κατάληψη που ξεκίνησε σήμερα στο κτίριο διοίκησης σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, όμως ξεκαθαρίζει ότι θα ενημερώσει με σχετική αναφορά τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές καθώς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κατάληψης που έληξε το Σάββατο διαπίστωσε  “είσοδο αγνώστων στη γραμματεία και στο υπηρεσιακό αρχείο του ΑΠΘ”, που όπως αναφέρει “αποτελούν πράξη που διώκεται ποινικά”.  “Ποινικές ευθύνες έχει τόσο η πράξη αυτή καθαυτή, όσο και η τυχόν απόκρυψή της”, προσθέτει. 

“Η Πρυτανεία του ΑΠΘ έχει δηλώσει και επιδιώκει σταθερά την αποφυγή εντάσεων στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν πρόκειται όμως να ανεχθεί σιωπηρά τυχόν πράξεις που επισύρουν ποινικές ευθύνες. Ούτε να επιτρέψει σε ομάδες φοιτητών ή άλλων ατόμων να διακόπτουν συνεχώς τη λειτουργία του πανεπιστημίου”, υπογραμμίζει. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η «μεγάλη νύχτα των κατασκόπων» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Υγρός τάφος η Μεσόγειος για 3.419 μετανάστες το 2014