in ,

ΑΠΘ: Γκρίνια για τις μετεγγραφές… αγωνία για φοιτητές με δίδακτρα από το εξωτερικό

ΑΠΘ: Γκρίνια για τις μετεγγραφές…  αγωνία για φοιτητές με δίδακτρα από το εξωτερικό

Με την εξεύρεση ιδίων πόρων για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν να απαντήσουν οι νέες πρυτανικές αρχές στην απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του ιδρύματος.  Άλλωστε η νέα πρυτανεία του ΑΠΘ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνει “ανταρτοπόλεμο” με το υπουργείο Παιδείας ενώ φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θετική τόσο στην επιβολή διδάκτρων όσο και στην είσοδο των ιδιωτών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλόπνοο σχέδιο που προωθούν οι πρυτανικές αρχές, εμπνευσμένες από τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, είναι η δημιουργία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με την επιβολή διδάκτρων που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές. Το συγκεκριμένα σχέδιο έρχεται την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να “αντέξουν” τους φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή τόσο όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές τους όσο και το υπάρχον προσωπικό. Όμως δεν πρόκειται για ένα καινούριο σχέδιο καθώς η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών υπήρχε και στο σχεδιασμό προηγούμενων πρυτάνεων με τη δημιουργία αγγλόφωνων μεταπτυχιακών, αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, με δίδακτρα 3.000-5.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα κάποια τμήματα του ΑΠΘ έχουν από το παρελθόν στα συρτάρια τους προτάσεις για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές τα οποία κοστολογούνται με δίδακτρα ύψους περίπου 3.000 ευρώ για τα προπτυχιακά και 4.000 έως 5.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά.

Ερωτήματα πάντως προκαλεί πως η νέα πρυτανεία θα μπορέσει να στηρίξει μία τέτοια «πρωτοβουλία», ενώ την ίδια ώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου με προτάσεις για μαθήματα και το σαββατοκύριακο και όταν ήδη οι φοιτητές του ιδρύματος παρακολουθούν, συχνά, όρθιοι τις παραδόσεις;

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 στα τρία ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μετεγγραφούν πάνω από 3.000 πρωτοετείς φοιτητές, εκ των οποίων οι 1808 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι φοιτητές που θα μετεγγραφούν με εισοδηματικά κριτήρια (υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των εισακτέων),  οι φοιτητές που θα εισαχθούν με κατατακτήριες εξετάσεις καθώς και οι φοιτητές που θα εισαχθούν με τις προνομιακές διατάξεις που αφορούν τους διακριθέντες αθλητές. Υπενθυμίζεται πως με τις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ήδη εισαχθεί 5.425 πρωτοετείς φοιτητές.

Μάλιστα όντας γνωστό το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζουν τμήματα του ΑΠΘ οι νέες πρυτανικές αρχές υπολογίζουν πως μαζί με τις μετεγγραφές οι εισακτέοι τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 33% κατά μέσο όρο στο ΑΠΘ. Για αυτό το λόγο προχωρούν σε σειρά συσκέψεων και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ήδη η πρυτανεία πήρε τη πρωτοβουλία για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας όπως η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, η ενοικίαση νέων κτιρίων και το σπάσιμο των μαθημάτων σε περισσότερα τμήματα.

Μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο» ο νέος πρύτανης Περικλής Μήτκας είπε πως πολλά εργαστήρια χρησιμοποιούνται ήδη 12 ώρες την ημέρα ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Γεωπονίας όπου το μεγαλύτερο αμφιθέατρο χωράει 150 άτομα και οι πρωτοετείς θα ξεπεράσουν τους 400. Μάλιστα ο πρύτανης του ΑΠΘ αποκαλύπτει πως ήδη έχει δεχθεί εισηγήσεις από προέδρους των τμημάτων για τη διεξαγωγή μαθημάτων ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον εκτιμάται πως 15 από τα 41 τμήματα του ΑΠΘ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ενώ ενδεικτικό είναι πως στο Τμήμα Πληροφορικής ο αριθμός των πρωτοετών αυξάνεται κατά 78%  καθώς 125 εισακτέους των πανελλήνιων εξετάσεων έρχονται να προστεθούν 98 με τις μετεγγραφές. Με αντίστοιχα ποσοστά ακολουθούν το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και το Τμήμα Μαθηματικών.

Κ.M. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη Μποτσουάνα. Της Ρεγγίνας Κασιμάτη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας