Αποπειρα αυτοκτονιας φανταρου

Το περασμενη Παρασκευή στο ΜΑΥΡΟ στρατοπεδο της Σαμου (79 ΤΜΧΕΘ) εγινε αποπειρα αυτοκτονιας απο φανταρο, υστερα απο πιεσεις που δεχοταν, μαλλον απο ανωτερους του για στέρηση εξόδου παρά το γεγονός ότι ο οπλίτης είχε υπηρεσιακό σημείωμα σχετικό. Οι πληροφοριες λενε οτι ο φανταρος (Σειρα 311) πηδηξε απο σκαλες υψους πολλων μετρων.
 

Παρακάτω βρίσκεται η ανακοίνωση της ομάδας πολίτες στο χακί.

 

Άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας – Σιωπή από το υπουργείο

Την Παρασκευή 19/11/2010, στο 79 ΤΜΧΕΘ στην Σάμο πραγματοποιήθηκε μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας από στρατευμένο, που τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αφορμή στάθηκε η απειλή για στέρηση εξόδου παρότι ο οπλίτης είχε υπηρεσιακό σημείωμα για αυτήν. Από το περιστατικό και μετά το υπουργείο εθνικής άμυνας και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τηρούν σιγή ιχθύος καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση.

Με το περιστατικό αυτό έρχονται ξανά στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού στρατού. Το ασφυκτικά αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο έντονη ψυχοσωματική επιβάρυνσή των οπλιτών και την εντατικοποίηση της θητείας στα στρατόπεδα οδηγούν σε ραγδαία αύξηση των αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών. Ακόμη, το ανεπαρκές σύστημα προσδιορισμού ικανότητας στράτευσης και η παντελής έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης στους φαντάρους επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο στρατός δεν είναι άβατο για τη δημοκρατία και δεν πρέπει να ορίζεται ως τέτοιο. Οι οπλίτες είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα όπως όλοι και όλες. Καλούμε το υπουργείο εθνικής άμυνας να σπάσει το πέπλο σιωπής που καλύπτει τις ένοπλες δυνάμεις. Το αίτημα να μειωθούν τα στρατόπεδα στη βάση των αναγκών της εκπαίδευσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του στρατού να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τον εκδημοκρατισμό του ελληνικού στρατού, για τον προσδιορισμό της ικανότητας στράτευσης καθώς και για την ψυχολογική υποστήριξη των στρατευμένων.

Πολίτες στο χακί

22/11/2010

 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

alterthess: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο τ.7

Αντιμέτωποι με την διοίκηση του νοσομείου Ιπποκράτειο βρέθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΝΙΘ