Αποκατάσταση εισοδημάτων, ο όρος της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή της στο διάλογο για το νέο μισθολόγιο

Για νέο γύρο κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, που καλεί όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11:30 το πρωί σε Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος) και Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου).
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης.

Δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄αρχήν των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γενικότερα, αναφέροντας τις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, που ζητούσαν να κριθεί η συνταγματικότητα κυβερνητικών μέτρων, όπως προέκυψαν από το Μνημόνιο.

Για τον προϋπολογισμό

Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησαν το κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι οδηγεί σε αύξηση των φόρων, σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των μισθών, πολιτική που κατά τον κ. Παπασπύρο οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, σε συρρίκνωση των υπηρεσιών, σε συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η ΑΔΕΔΥ στις αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9 ως 7%), ενώ αυτή η σταθερότητα μειώθηκε τουλάχιστον κατά 10% την περασμένη χρονιά. Με όρους πραγματικού εισοδήματος η μείωση που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προσεγγίζει το 25%.

Σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα κάποιες υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία, με στόχο να ενοχοποιήσει το τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς.

Αναφέρει ακόμη ότι η ΑΔΕΔΥ πάντα ήταν υπέρ της αύξησης των βασικών μισθών με ενσωμάτωση των επιδομάτων σε αυτούς, ώστε να ορθολογικοποιηθεί το σύστημα αμοιβών και σημειώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαχωρισμό στα μισθολογικά δικαιώματα μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν επίσης τον κίνδυνο για τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις (εκτιμούν ότι θα υπερβούν τις 35.000 ως το τέλος του χρόνου), ανακατανομές αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών ανάμεσα στα υπουργεία, μετατάξεις κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα ουσιαστικής λειτουργίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον επόμενο χρόνο 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το ανάλογο του 2009 για τη δαπάνη μισθοδοσίας.

Αναδημοσίευση από in.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναβάλλεται η εκδίκαση των προσφυγών κατά του μνημονίου λόγω έλλειψης εγγράφων…

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.