Αποχή συσσιτίου οι φυλακισμένοι σε φυλακές της χώρας

Σε αναβράσμο βρίσκονται οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας ξεκινώντας σήμερα αποχή συσσιτίου η οποία θα μετατραπεί στη συνέχεια σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με την “Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων” οι κινητοποιήσεις είναι γενικευμένες σε περίπου 15 φυλακές σε όλη την Ελλάδα ενώ αναμένεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί οργανωμένο τηλεφωνικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων οι οποίοι συντονίζουν τις κινητοποιήσεις και παράλληλα πληροφορούν για το πως εξελίσσονται σε όλα τα καταστήματα κράτησης. Τα αιτήματα των κρατουμένων δεν έχουν αλλάξει παρά την ψήφιση του  νόμου για τις φυλακές που αφορούσε την αποσυμφόρησή τους. Αυτό σύμφωνα με τον Πάνο Λάμπρου, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας συμβαίνει γιατί δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή ούτε όσον αφορά στην αποσυμφόρηση ούτε όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Στα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, οι συνθήκες κράτησης, η περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, η μείωση των ποινών και η εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών. Όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρου “στο χρονικό διάστημα του ενός εξαμήνου έχει παρατηρηθεί ότι κάθε μήνα εισάγονται 250 άτομα στις φυλακές εκ των οποίων το 60% είναι μετανάστες, φυλακίσεις που προέρχονται από τις γνωστές “σκούπες” της αστυνομίας. Οι συνθήκες μέσα στις φυλακές είναι αφόρητες (στις περισσότερες φυλακές υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στις τουαλέτες!), οι άδειες δεν δίνονται, οι αναστολές των ποινών βρίσκουν παντα προσκόμματα και κωλυσιεργούν, επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές για ασήμαντα πράγματα, οι χρήστες ναρκωτικών ονομάζονται έμποροι κ.α με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε ομηρία.” 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζήτησε από τις επόμενες ώρες να υπάρχει αυξημένη πανελλαδική ετοιμότητα των εισαγγελέων, υπεύθυνων για τις φυλακές. Επίσης κατέκρινε την “Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων”ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των φυλακισμένων.

Ο Πάνος Λάμπρου στην κατηγορία αυτή δήλωσε ότι “Οι κρατούμενοι υποκινούνται από τα τρομερά προβλήματα που βιώνουν, από την απαξίωση που υφίστανται και από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν. Η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων στέκεται αλληλέγγυα στους αγωνιστές και στις κινητοποιησεις τους.”
   

  

   
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Για λιγότερο κράτος και “κοινωνία που συναινεί” κάνει λόγο ο Παπανδρέου

“Ανυπακοή”, “απεργία διαρκείας” τα συνθήματα της μαζικής διαδήλωσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ