Από τη Θεσσαλονίκη θα περάσει το νέο κομβόι αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Λίγους μήνες μετά το φονικό ρεσάλτο των ισραηλινών, η διεθνής οργάνωση αλληλεγγύης «Viva Palestina» ξαναμπήκε στο δρόμο για τη Γάζα. Αυτή τη φορά ξεκίνησε οδικώς από το Λονδίνο και, αφού διασχίσει τη Γαλλιά, την Ιταλία, την Ελλάδα – όπου θα σταματήσει και στη Θεσσαλονίκη, την Τουρκία, τη Συρία και την Ιορδανία θα φτάσει στην Αίγυπτο. Από εκεί θα προσπαθήσει να περάσει στη Γάζα. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι παρενοχλήσεις.
Το κομβόι των 36 αυτοκινήτων αναχώρησε στις 18 Σεπτέμβρη από το Λονδίνο, κουβαλώντας φάρμακα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια. Συμμετέχουν αντιπρόσωποι οργανώσεων από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Μαλαισία, όπως και εθελοντές από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Β. Ιρλανδία. Στην πορεία θα ενισχυθεί με εθελοντές και οχήματα από τις ενδιάμεσες χώρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Nicci Enchmarch and Kevin Ovenden, δύο από τους επιζώντες της φονικής επίθεσης στο τούρκικο πλοίο Mavi Marmara.
Ήδη έχει περάσει από το Παρίσι και το Μιλάνο, όπου οργανώθηκαν εκδηλώσεις υποδοχής. Παρόλα αυτά, στα γαλλοϊταλικά σύνορα, οι γάλλοι αστυνομικοί προχώρησαν σε εξοντωτικούς ελέγχους, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις. Στη Λατακία της Συρίας αναμένεται να ενωθούν με άλλες δύο πομπές αυτοκινήτων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Καζαμπλάνκα και την Ντόχα. Το τελικό κομβόι των 150-200 φορτηγών, γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια, θα είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το μεγαλύτερο και πιο διεθνιστικό που έχει οργανωθεί ποτέ. Θα προσπαθήσει να περάσει από την Αίγυπτο στην αποκλεισμένη Γάζα, μέσα από το πέρασμα της Ράφα.
Ή Αιγυπτιακή κυβέρνηση όμως, δεν φαίνεται ανεκτική. Ήδη ανακοίνωσε ότι ο άγγλος βουλευτής και συντονιστής της αποστολής George Galloway έχει απελαθεί από τη χώρα στο παρελθόν και είναι έτσι ανεπιθύμητος. Ο Galloway απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια επίσημη απέλαση και ότι μάχεται ενάντια στο κράτος του Ισραήλ και όχι στην Αίγυπτο.
Οι ακτιβιστές αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Ο Δήμος Αθήνας απαγόρευση το Φεστιβάλ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών