Απλώνεται η εξέγερση του αραβικού κόσμου

Ο -εδώ και τριάντα χρόνια- πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντουλαχ Σαλέχ ακολούθησε το παράδειγμα του Μουμπάρακ και δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα, φοβόμενος την εξάπλωση της εξέγερσης στη χώρα του. Στην Ιορδανία, η απόφαση του Βασιλιά Αμπντάλα να διαλύσει την κυβέρνηση και να διορίσει νέο προωθυπουργό δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει το λαό, ο οποίος συνεχίζει τις διαδηλώσεις. Στην Αίγυπτο, οι διαδηλωτές εμμένουν, αφού η ομαλή μετάβαση της εξουσίας από το Μουμπάρακ σε ένα διάδοχο σχήμα μετά από μερικούς μήνες, δεν ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσαν…

Η δήλωση του Προέδρου της Υεμένης έρχεται μια μέρα πριν την προγραμματισμένη μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σαναά, την οποία οι οργανωτές της αποκαλούν “Ημέρα οργής”. Το μεγαλύτερο κόμμα της θεσμικής αντιπολίτευσης Islah, μέσω του Μοχάμεντ αλ-Σαάντι, αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος χαρακτήρισε την κίνηση θετική, ωστόσο διευκρίνισε ότι η προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση ισχύει και θα πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο. Πρόκειται για ένα ειρηνικό αγώνα μέσω του οποίου ο λαός μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να εκφράσει τις επιθυμίες του, κατέληξε στις δηλώσεις του.

Στην Ιορδανία, οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ζητώντας μέτρα για τη μείωση της ανεργίας και τη χαλιναγώγηση των τιμών, καθώς και το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρωθυπουργό της χώρας.

Στην Αίγυπτο, η απόπειρα για ομαλή μετάβαση δεν φαίνεται να πείθει το λαό, που παραμένει στο δρόμο, αλλά ούτε και την αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να διαπραγματευτεί με τον διορισμένο αντιπρόεδρο. ΟΣτρατός ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει τη στάση του και ζητά από το λαό να επιστρέψει στην ομαλότητα. Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, ημέρα την οποία ο Ελ Μπαραντέι έθεσε ως τελεσίγραφο για την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Με τη δύναμη της θέλησης συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 50 απεργοί πείνας στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Τράπεζα: Εύθραυστη η Μέση Ανατολή