Απεργιακό alterthess, με ενημέρωση από τους δρόμους

Η έκτη γενική απεργία μετά την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα, μοιάζει διαφορετική από τις άλλες. Τα μηνύματα που έρχονται από τα συνδικάτα και τους χώρους της εργασίας δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση μαζικής συμμετοχής τόσο στην απεργία, όσο και στα συλλαλητήρια. Εκατοντάδες αυθόρμητες ή οργανωμένες εκκλήσεις των τελευταίων ημερών μάλιστα υπερβαίνουν το πλαίσιο μιας εργατικής διαμαρτυρίας, καλώντας μέχρι και σε συνεχή κατάληψη της πλατείας Συντάγματος και παραπέμποντας στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προηγηθεί άλλες έξι γενικές απεργίες, και δεκάδες άλλες κλαδικές η επιχειρησιακές. Η αρχή έγινε στις 11 Μάρτη, για να έρθει μετά η κορύφωση της 5ης Μάη, με τα μεγαλύτερα απεργιακά συλλαλητήρια των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά, η τραγωδία της Marfin και η επίθεση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αδυναμία οργάνωσης του εργατικού κινήματος, έκοψαν απότομα τη συνέχεια εκείνου του κινήματος. Ακολούθησαν άλλες δύο απεργίες, στις 19 Μάη και στις 29 Ιούνη, με μικρότερη αλλά σημαντική συμμετοχή. Μετά το “ημίχρονο” του καλοκαιριού, και την άρνηση της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει με γενική απεργία στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης στις 29 Σεπτέμβρη, η επόμενη απεργία της 15ης Δεκέμβρη ανέβασε το πύχη, καθώς σημείωσε μεγάλη συμμετοχή, ακόμα και στο δύσκολο ιδιωτικό τομέα (βιομηχανίες, πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες κα).

Η σημερινή απεργία συμπίπτει και συμπυκνώνει μια σειρά εργατικών και κοινωνικών αγώνων που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό: από την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη σύγκρουση στο χώρο της υγείας, το διευρυνόμενο μέτωπο στην εκπαίδευση, ως την απεργία πείνας των μεταναστών και το κίνημα κοινωνικής ανυπακοής απέναντι στις αυξήσεις εισιτηρίων και διοδίων. Τα κινήματα αυτά θα συμμετάσχουν φυσικά αύριο στα συλλαλητήρια, εντείνοντας την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.

Πολλά θα κριθούν λοιπόν αύριο, τόσο από τη συμμετοχή στην απεργία, όσο και από τα μεγέθη των συλλαλητηρίων. Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν δύο, ξεχωριστές, απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10.30 το πρωί. Το Εργατικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλούν μπροστά στο ΕΚΘ, ενώ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο άγαλμα του Βενιζέλου. Νωρίτερα, από τις 9 το πρωί, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Θεσσαλονίκης διοργανώσει προσυγκέντρωση – και πορεία που θα κατευθυνθεί προς το ΕΚΘ – στην Καμάρα. 10 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, καλεί και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Το alterthess συμμετέχει φυσικά και αυτό ολόψυχα στον αγώνα των εργαζομένων και κλείνει όλη την υπόλοιπη ροή ειδήσεων για 24 ώρες, εκτός φυσικά από την κάλυψη της ίδιας της απεργίας. Έτσι, όλη την ημέρα σήμερα θα μεταδίδονται μόνο ειδήσεις από το απεργιακό μέτωπο. Θα καλύψουμε αναλυτικά τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχουμε και ανταποκρίσεις από την Αθήνα, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καβάλα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

29η ημέρα απεργία πείνας: Κάθε άνθρωπος αξίζει αξιοπρεπή ζωή και εργασία – Η απεργία πείνας θα νικήσει

Video από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας